Spectacolul iernii, la un alt nivel – Ilulissat oferă experiențe inedite

Orașul de basm din Groenlanda nu este o destinaţie obișnuită, deci merită să ne îndreptăm spre nord chiar și în sezonul de iarnă, să-l descoperim localitatea Ilulissat acoperită de zăpadă și gheaţă.

Foto: Shutterstock

Dacă dorim experienţe neobișnuite, extreme, nu vom găsi nimic mai bun decât în nord. Groenlanda, provincia autonomă a Regatului Danez, este renumită pentru mediul său natural aspru, dar frumos. Insula poate fi cunoscută cel mai bine prin localitatea Ilulissat de pe coasta de vest. Casa câinilor husky, a balenelor, renilor, legendelor interesante este și lumea zilelor eterne vara și a nopţilor lungi iarna. Un loc neatins unde putem asista la miracole copleșitoare de iarnă: nesfârșitele câmpuri de zăpadă, aisbergurile care se înalţă spre cer și aurora boreală sunt toate obiective pentru care merită să dârdâim câteva zile. Iar cultura locală inuită, cu influenţe daneze, este absolut unică – de la folclor la costume populare și gastronomie, ne va plăcea totul!

Info Ilulissat

  • POPULAŢIE – 4.670 de locuitori
  • CEL MAI ÎNALT PUNCT – 2.010 m
  • LIMBA OFICIALĂ – groenlandeza (dar se vorbesc și daneza și engleza)
  • MONEDĂ – coroana daneză
  • FUS ORAR – UTC-3

​Steaua nord-vestului

Foto: Unsplash

Ilulissat este al treilea oraș ca mărime al insulei și destinaţia turistică numărul unu.

Localitatea a fost fondată în 1741, iar locuitorii trăiau aproape exclusiv din pescuit până de curând. Odată cu boom-ul turistic, accentul principal s-a mutat pe industria de specialitate: deși portul este încă plin cu bărci de pescuit mici și mari, cafenelele, restaurantele și afacerile care oferă toate felurile de recreere activă imaginabile au preluat conducerea. Cu toate acestea, Ilulissat a rămas locuibil, lipsit de atmosfera unui paradis turistic.

Structura așezării este lejeră, casele și străzile sunt departe unele de altele (este recomandată închirierea de mașini, sau măcar un transfer de la aeroport!), în schimb, faţadele înfloresc în toate culorile curcubeului. Funcţionalitatea minimalistă scandinavă predomină în arhitectură, dar localnicii apelează des la finisări exterioare în albastru strălucitor, verde și violet puternic.

​Viața la Ilulissat

Foto: Shutterstock

Localnicii sunt amabili, chiar deschiși după standardele scandinave – și dornici să-și împărtășească tradiţiile și cunoștinţele cu străinii curioși. Kaffemik este cel mai bun mod de a cunoaște viaţa de astăzi din Groenlanda. Această întâlnire este un modelator important al vieţii cotidiene, unde se discută despre politică și sport ori se schimbă cele mai recente zvonuri. Kaffemik (care înseamnă: cu cafea) este o întâlnire organizată în jurul consumului de cafea și a cantităţilor industriale de torturi și prăjituri, în care chiar și până la 50 de persoane petrec câteva ore plăcute împreună. Pretexte există mereu: aniversări, evenimente religioase sau începutul anului școlar – aproape că nu contează, localnicii profită de ocazie. Iar dacă avem onoarea de a fi invitaţi, cu siguranţă să spunem da unui kaffemik! Să nu ezităm să plătim pentru un program care prezintă cultura inuită, unde vom avea experienţe cu adevărat autentice și întâlniri personale.

Foto: Unsplash

Localnicilor le place să povestească despre vremurile trecute și despre cum este să trăiești astăzi la 350 km nord de Cercul polar arctic. Vor spune cât de mult a pătruns globalizarea în viaţa lor de zi cu zi, cât de vii sunt încă legendele și riturile străvechi. Să admirăm dansul tamburului inuit, să privim costumul popular brodat cu motive complicate, căptușit cu piele de focă și lână și purtat cu cizme lungi, albe, din blană. Și întotdeauna să acordăm atenţie unui lucru important: indigenii inuiţi sunt mândri de moștenirea lor. Consideră ca pe o insultă când străinii îi numesc pur și simplu „eschimoși”.

Să fim atenţi la expresiile corecte!

​Bucurii de iarnă

Foto: Shutterstock

Să nu avem iluzii cu privire la vreme: iarna, temperatura medie în timpul zilei este de -10°C, dar merită totuși să vizităm locul chiar dacă este ger. Sezonul de vară în Ilulissat este aglomerat și aproape inaccesibil, iar în „căldura” de 10-15°C ne enervează multe insecte înţepătoare. Însă nici iarna nu trebuie să renunţăm la priveliștile naturale copleșitoare și la ospitalitatea caldă a localnicilor, în schimb, fără numeroșii turiști, putem obţine o imagine mult mai autentică a peisajului și a modului de viaţă groenlandez.

Foto: Getty Images

Să începem explorarea cu fiordul de gheaţă Ilulissat, care din 2004 face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Chiar dacă am mai văzut aisberguri, ele vor părea pitice faţă de cele de aici. Parcă ne-am uita la parcul de sculpturi de gheaţă al uriașilor, care se mișcă, scârţâie și se ciocnesc veșnic. Pe lângă sutele de aisberguri înfiorătoare, chiar și cele mai mari nave par minuscule, iar noi vom experimenta cum albul și albastrul au într-adevăr milioane de nuanţe. Golful Disko este fenomenal atât de pe stâncile fiordului, cât și de pe apă sau dintr-un mic avion.

Foto: Shutterstock

Putem petrece ore memorabile și pe „navele Nordului”.

Desigur, în Groenlanda, această denumire nu acoperă niciun fel de ambarcaţiune: este vorba de săniile trase de husky neobosiţi, care adesea sunt singurul mijloc de transport pe uscat chiar și în prezent. Să cumpărăm bilete pentru turul în care vom face cu adevărat mișcare prin albul câmpurilor de zăpadă, apoi, când ne întoarcem la bază, să nu uităm să îi recompensăm pe campionii la tragerea saniei.

​Bucătăria locală

Foto: Shutterstock

Ce mănâncă localnicii? Pe scurt: tot ce pescuiesc din ocean sau împușcă în pustietatea îngheţată.

Bucătăria lor se bazează în mare măsură pe carne și folosește multe ingrediente neobișnuite pentru noi. Peștele prăjit, uscat, la grătar sau fermentat, scoicile și mamiferele pot duce uneori la experienţe culinare interesante, dar ar fi păcat să nu încercăm carnea de bou moscat sau de focă. Să comandăm suaasat, tradiţionala supă cu orez și ceapă, iar ca desert să gustăm kalaallit kaagiat, adică pâinea dulce aromată cu fructe uscate și condimente, dar putem alege după bunul nostru plac și din delicatesele daneze care se găsesc pe rafturile fiecărui magazin.

​De neratat la Ilulissat

Foto: Pixabay

PE URMELE AUROREI BOREALE

Iarna, Ilulissat este o alegere perfectă dacă vrem să observăm luminile verzi orbitoare care dansează pe cerul nopţii. Putem urmări spectacolul chiar și de la fereastra hotelului, dar dacă suntem pasionaţi de aurora boreală, să mergem cu barca în golf sau să ne înscriem pentru un tur cu un vehicul off-road – nu vom regreta!

MUZEUL KNUD RASMUSSEN

Cea mai interesantă expoziţie a orașului îl comemorează pe faimosul explorator polar danez, Knud Rasmussen. Clădirea nu este alta decât locul de naștere al legendarului explorator, care prezintă din 1939 expediţiile celebrului său rezident. Expoziţia este completată de hărţi, obiecte personale și utilitare din cele șapte expediţii.

NAVIGARE ÎN GOLFUL DISKO

Foto: Pixabay

Nimic nu se compară cu sentimentul navigării cu barca între aisbergurile masive. Excursia este complet sigură, dar inima ne va bate puternic până la capăt: formele dramatice ale giganţilor de mii de tone, peisajul de basm, liniștea îngheţată vor fi garantat amintiri de o viaţă!

EXCURSIE PE CÂMPURILE DE ZĂPADĂ

Explorarea pe jos a fiordului este un program interesant. Multe trasee pornesc din oraș, majoritatea putând fi parcurse și în lunile de iarnă. După cucerirea înălţimilor, în faţa noastră se desfășoară o panoramă magnifică: în dreapta oceanul rece, în stânga pământul îngheţat, sub noi Ilulissatul cu case colorate.

CINĂ LA INUIT CAFÉ

Unul dintre cele mai populare restaurante ale orașului este frecventat în mod regulat și de localnici, ceea ce reprezintă cea mai bună recomandare posibilă. Oferă și câteva specialităţi inspirate din Sri Lanka, dar adevăratele delicii sunt capodoperele bucătăriei tradiţionale groenlandeze. Meniul include balene, reni, bou moscat, crab de zăpadă, scoici și cambulă.

AMI MÉG ÉRDEKELHET