Top 10 ma is létező, ősi étel – vajon melyik lehet legrégebbi ételünk: a kenyér, a tamale vagy a sajttorta?

Vajon melyek azok a finomságok, amelyekből már az aztékok vagy az ókori rómaiak is előszeretettel falatoztak?

Fotó: Shutterstock

Bemutatjuk azokat a ma is létező ételeket, amelyek a legrégebb óta táplálékul szolgálnak az emberek számára – bár több ezer éve nem pontosan abban a formában léteztek, mint ma. Más volt az alapanyagok íze, állaga, a konyhai eljárások is változtak, fejlődtek, de abban hasonlóak voltak, hogy azért kerültek tányérra, mert az őseink szerint is finomak volt.

Kenyér

Fotó: Shutterstock

Néhány évvel ezelőttig azt hitték a tudósok, hogy kb. 10 000 éve eszünk kenyeret, de 2018-ban egy régész leleteket gyűjtött egy 14 000 éves jordániai kályhából, ahol kenyér maradványait találta. Mivel gépek hiányában akkoriban nehéz és időigényes lehetett kézzel betakarítani, majd megőrölni a gabonát, a kenyér ünnepi és ritka étel lehetett.

​Olívaolaj

Fotó: Shutterstock

Izraeli rézkori leletek között találtak 8000 éves olívaolaj-maradékot, ami azért érdekes, mert már akkor tudták, hogyan kell olajat préselni és ez a technika azóta sem nagyon változott. Ma pont úgy nyerjük ki a magból az olajat, mint több ezer éve az őseink.

​Tamale

Fotó: Shutterstock

Mexikó egyik nemzeti ételét már 7000 éve fogyasztják a közép- és dél-amerikaiak. A masa nevű kukoricapéppel, hússal, más zöldségekkel megtöltött banánlevelet vagy kukoricaháncsot órákig párolták föld alatt vagy cserépedényben. A tamalét kézzel eszik, hiszen a külső levelek tányérként funkcionálnak.

Palacsinta

Fotó: Shutterstock

Palacsintát a világ minden táján készítenek, csak másképp néz ki és más gabonából készül. Tudod, kinek köszönhetjük, hogy tudjuk, hogy már évezredek óta eszik az ember palacsintát? Ötzinek, az Alpok jégmúmiájának, akinek a gyomrában húst és alakor búzából készült palacsintát találtak a régészek. Ez alapján palacsintát legalább 5300 éve fogyasztjuk.

Méz

Fotó: Shutterstock

Nehéz megsaccolni, mióta ehetnek az emberek mézet, de az biztos, hogy vannak több mint 4000 éves egyiptomi hieroglifák, amelyek a méhészetet ábrázolják. Grúziában pedig egy közel 5000 éves edényt találtak, tele piros bogyókkal, amelyek még mindig nagyon jó állapotban voltak annak köszönhetően, hogy mézben tartósították őket.

Pattogatott kukorica

Fotó: Shutterstock

A kukorica nagyon régóta az emberiség alapélelmiszere, csak a felhasználása változott évszázadok alatt. Mexikóban talált barlangi leletek alapján 4000 évesre becsülik a tűzön kipattogtatott kukorica, vagyis a popcorn korát. Azték emlékek alapján díszítésre és ékszerkészítésre is használták.

​Tészta

Fotó: Shutterstock

Már az ősi Kínában is fogyasztottak tésztát. Az első írásos emlékek szerint csaknem 2000 éves múltra tekint vissza a Han-dinasztia idejéből, de egy ásatáson találtak egy légmentesen lezárt edényt, benne tésztával, és azt legalább 4000 évesre saccolják.

Pite

Fotó: Shutterstock

Az angolok pot pie-nak vagyis edényes pitének nevezik az olyan ételt, amelynek a tetején található tésztaréteg fedőként funkcionál, alatta pedig párolódik a zöldséges-húsos ragu. Ilyen sós, csípős egytálételek már 3400 éve is készültek Mezopotámiában.

Sajt

Fotó: Shutterstock

A legtöbb emlősállat az anyatej után nem fogyaszt semmiféle tejet vagy tejterméket élete során, az embernek viszont az egyik legrégebbi étele. Sajt talán már azóta létezik, amióta háziasítottuk az állatokat. A legrégebbi sajtot egy 3200 éves egyiptomi sírban találták meg.

Sajttorta

Fotó: Shutterstock

A görögök több mint 2000 évvel ezelőtt alkották meg a tökéletes és egyszerű sajttorta receptjét: a lágy, krémes, friss sajtot liszttel és mézzel keverték össze és megsütötték. Mivel ennek a süteménynek igen magas az energiatartalma, az ókori görög az olimpiai játékok előtt ezzel etették a sportolókat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET