Unul dintre cele mai speciale locuri din lume devine mai costisitor

Ecuador dublează taxa de intrare în Insulele Galápagos, prima majorare din 1998 încoace.

Foto: Shutterstock


Prin prima majorare din 1998 încoace, Ecuadorul dublează taxele de intrare în Insulele Galápagos. Vizitatorii din majoritatea țărilor vor trebui să plătească acum 200 de dolari, în loc de 100 de dolari pe vizită, potrivit Ministerului Ecuadorian al Turismului. Situat la aproximativ 960 de kilometri de coasta Ecuadorului, arhipelagul de 19 insule este considerat un "muzeu viu și o vitrină a evoluției". Prin urmare, Insulele Galápagos au fost înregistrate ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO încă din 1978.

Foto: Shutterstock

"Insulele Galápagos nu sunt doar o comoară națională, ci și una globală. Este responsabilitatea noastră colectivă să protejăm și să conservăm acest ecosistem de neegalat pentru generațiile viitoare. Ajustarea taxei de intrare, prima din ultimii 26 de ani, este o măsură necesară pentru a ne asigura că turismul în Galápagos rămâne sustenabil și reciproc benefic atât pentru mediu, cât și pentru comunitățile noastre locale", a declarat ministrul ecuadorian al turismului, Niels Olsen, într-o declarație citată de Galápagos Conservation Trust.

Foto: Unsplash

În timp ce insulele numără în total 30.000 de locuitori, în fiecare an aproximativ 170.000 de turiști vizitează ecosistemul unic. Mai multe specii trăiesc doar în arhipelag și nicăieri altundeva pe Pământ, printre care broaște țestoase gigantice, cintezele lui Darwin sau celebra iguană roz din Galápagos, precum și arbori cu solzi. Protejarea insulelor, de impactul turismului și de alte provocări, este extrem de importantă. "În ultimii ani, s-a înregistrat o creștere îngrijorătoare a numărului de vizitatori pe insule, determinată de o creștere puternică a turismului terestru",scrie Galápagos Conservation Trust pe site-ul său. "Acest lucru împinge la limită sistemele de gestionare a deșeurilor, exacerbează problema apei și a hranei și crește amenințarea introducerii în insule a unor specii invazive devastatoare".

Foto: Shutterstock

Majorarea taxei se aplică de la 1 august 2024.

În timp ce taxa pentru membrii blocului comercial sud-american Mercosur, se va dubla și ea, vizitatorii care vin din aceste țări vor trebui să plătească 100 de dolari, față de 50 de dolari. Decizia Ecuadorului de a majora taxele de intrare vine într-un moment în care multe alte destinații turistice populare măresc sau introduc, de asemenea, taxe turistice. Muntele Fuji din Japonia, Bali și Islanda sunt doar câteva dintre destinațiile care au început recent să perceapă taxe turistice.

AMI MÉG ÉRDEKELHET