Hasznos tanácsok, ha kutyával indulsz túrázni, kempingezni

Ha most először indulsz útnak a kutyáddal, nem csoda, ha fogalmad sincs, mi az, amire tényleg szükségetek lesz kempingezés közben. Készítettünk egy listát, amit alapul vehetsz!

Fotó: Shutterstock

Kutyával kempingezni hasonlít arra, mikor először indulsz útnak egy gyerekkel, de ha tudatosan tervezel, nem érhetnek meglepetések. A felszerelés segítheti, de sok mindenben akadályozhatja is a kempingezést – főleg, ha túrázni is készültök –, éppen ezért kell ügyelned a csomag súlyára és méretére. Noha elég nagy a kínálat speciális kutyakemping-felszerelésekből, nem kell mindennek állatspecifikusnak lennie, hogy minden rendben menjen.

Sátor, eledel, póráz

Fotó: Shutterstock

  • Ha az eb közepes- vagy nagyobb méretű, valószínűleg nagyobb sátrat kell választanod a kempingezéshez. Gondolj úgy a kutyádra, mint egy másik emberre, különösen, ha leginkább kiterülve szokott aludni. Mindenképp vigyél magaddal valamilyen takarót, amit a sátor aljára teríthetsz – ez megvédi a karmolásoktól az anyagot és a végén könnyen megszabadulhatsz az összegyűlt szennyeződésektől.
  • A kutyák rendszerint azon a hálózsákon, takarón akarnak aludni (kempingezés közben is), ahol a gazdájuk, ezért, ha használsz felfújható alvópárnát, akkor neki is készülj eggyel. Amennyiben hálózsákot is vinnél a kutyádnak, akkor nekik valami tartós, vízálló terméket válassz, ami jobban bírja a strapát.
  • Nem mindig kényelmes az egész zacskó kutyaeledelt magaddal vinni kempingezéshez, ezért porciózd ki előre, és azt tedd bele egy száraz táskába, vagy egy átlátszó, műanyag dobozba. Ezt könnyedén be tudod pakolni az autóba, és látod is, mit rejt pontosan. Ha hosszú útra indulsz, és sok ételre van szüksége a kutyádnak, fontold meg a száraz kutyaeledelt, amihez a legjobb választás egy rugalmas anyagból készült, összecsukható tál.
  • A legtöbb kempingben a kutyáknak mindig pórázon kell lenniük, ezért egy könnyen felszerelhető kötélpálya nagy szabadságot adhat mindkettőtöknek. Nyugodtan szerezz be egy akkora kutyahátizsákot is, amit biztosan elbír a nyaralótársad. Sok kutyának örömet okoz, ha van feladata, és nem neked kell cipelni a cuccait.

További fontos tartozékok

Fotó: Shutterstock

  • Elsősegélycsomag: A szokásos elsősegélynyújtó felszerelésen kívül tegyél be egy 3%-os hidrogén-peroxid oldatot, ha azonnal meg kellene hánytatni a kutyust (vigyázz, pontosan kell kimérni az adagolást a súlyához viszonyítva!), és egy guriga öntapadós kötszert.
  • Rovarriasztó: Semmi sem rontja el gyorsabban az utazást, mint a felhőben érkező szúnyogok, bogarak. Vigyázz, mert nem minden emberi rovarriasztó szer biztonságos a háziállatok számára! Kullancsinvázió van, legyen nálad „kutyás" kullancs-kiszedő csipesz is.
  • Világítás: Jól jöhet a fejlámpa, zseblámpa vagy a LED-es nyakörv is. Ezek különösen akkor kellenek, ha éjszakai túrára neveztél be, vagy ha késő este kell kimenni a mosdóba.
  • Hulladékgyűjtő zacskók: Soha nem tudsz elegendő mennyiségű ürülékzsákot pakolni! Mindig legyen nálad 1-2 extra tekercs.
  • Jutalomfalat: A jó viselkedést mindig jutalmazni kell...
AMI MÉG ÉRDEKELHET