Te megkóstolnád őket? 5 furcsa étel a skandináv országokból!

Sós cukorka, édes sajt és a hal legfurcsábban feldolgozott változatai? Összegyűjtöttük a skandináv konyha néhány érdekességét.

Fotó: Shutterstock

Minden országnak és régiónak megvannak a saját különleges ételei, a skandinávok ízlése azonban egy-két esetben igazán egyedi. Tradicionális ételeik nagy része azokból az időkből származik, amikor telente még nehéz volt élelemhez jutni, így fontos volt, hogy minden hosszan eltartható legyen. Mutatunk 5 olyan ételt az északi vidékről, ami általában nagyon meghökkenti a turistákat.

Surströmming, a világ legbüdösebb étele

Fotó: Shutterstock

A heringről legtöbb esetben megoszlanak a vélemények, de a svédek tudták még mindezt fokozni az enyhén sózott erjesztett hering konzervváltozatával. A világ legbüdösebb ételének is kikiáltott Surströmming szaga annyira erős, hogy ha valaki egy társasházban bontja ki, garantáltan az egész épület tudni fogja, hogy mit eszik. Épp ezért általában szabadtéren nyitják ki és ha nem megy el az étvágyuk azonnal, akkor szendvicsfeltétként, burgonyával, lilahagymával vagy kaporral fogyasztják.

Smalahove, avagy a bárány feje

Fotó: Shutterstock

Nyugat-Norvégia egyik kedvelt ételében nem is az összetevők a meghökkentőek, hanem az, hogy a bárány feje egészben kerül a tányérra. Köretnek általában burgonyát és karórépát tálalnak hozzá, de ettől persze nem lesz kevésbé bizarr az összhatás. Többnyire karácsony környékén fogyasztják és a helyiek számára különösen fontos, hogy a szemgolyó és a nyelv is fogyasztható legyen.

Lutefisk, a lúgozott hal

Fotó: Shutterstock

Szintén karácsony előtti tradicionális étel Norvégiában és Svédországban a lutefisk, ami eredetileg tőkehal, azonban szárítás, lúggal való kezelés és napokig tartó hideg vizes áztatás után nyeri el kissé zselés állagát. Legtöbbször főtt burgonyával, tört borsóval és sült szalonnával tálalják. Ez az étel egyébként az Egyesült Államokban élő skandináv közösségekben is népszerű, de ott nem karácsonykor, hanem májusban, Norvégia nemzeti ünnepének alkalmából kerül az asztalra.

Sós édesgyökérből készült cukorka

Fotó: Shutterstock

A szintén édesgyökérből készült, itthon ismert, édesebb ízű medvecukor is két táborra osztja az embereket, de a skandináv országokban – elsősorban a svédeknél és finneknél – egy egészen különös verziója népszerű, mégpedig a sós. A gyanútlan külföldiek rendszeresen belesétálnak a csapdába, külsőre ugyanis olyan, mint egy gyümölcsös gumicukorka, az íze azonban nagyon más, mint amit a látvány ígér. Cukorka, rágógumi, de még csokoládé formájában is kapható.

A barna sajt, vagyis a brunost

Fotó: Shutterstock

A norvégoknál szinte minden nap kerül az asztalra úgynevezett brunost, vagyis barna sajt. A neve talán különösen hangzik, de nem véletlen: fő összetevője a savó, amely a sajtkészítés mellékterméke. A végeredmény látványban valóban sajtra hasonlít, ízben azonban sokkal inkább karamellás hatású és többnyire édességhez eszik, például gofri feltétjeként használják, különféle gyümölcsökkel vagy lekvárral együtt. Létezik belőle kenhető változat is, de általában egyszerűen csak sajtszeletelővel vágnak belőle darabokat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET