Ce să mâncăm în Albania? Ghid gastronomic!

Bucătăria albaneză se caracterizează prin varietate, prospețime și utilizarea ingredientelor naturale.

Foto: Pixnio

În Albania practic toate alimentele sunt bio și puține sunt importate din alte țări. Albanezilor le place foarte mult să mănânce în restaurante, așa că peste tot există cantine de familie și bufete.


Pentru început

Mesele albaneze încep de obicei cu salate și brânzeturi, însoțite de pâine și sos de smântână. Cea mai populară brânză este cașcavalul (kackavall), consumat cu plăcere ca aperitiv atât crud, cât și prăjit. După acesta urmează preparatele din carne și pește. Mielul și capra sunt preferate, iar pe lângă grătarul popular, carnea este servită adesea în tocană.

Mâncare națională 

Tave dheu me mish vine preparat într-o oală de lut. Conține carne, brânză, cașcaval, roșii, fiind un adevărat fel de mâncare hrănitor, care încălzește sufletul.

Fast food popular

Burekul se face din foietaj și cel mai adesea se umple cu cașcaval, dar uneori și cu legume sau carne. Mai mult, există și versiuni dulci, precum cu brânză, măr, vișine.

Desert și cafea

Și aici sunt tipice dulciurile cu miere și nuci obișnuite în Turcia și de obicei prea grețoase pentru gusturile noastre, iar espressoul italian și cafeaua turcească sunt, de asemenea, oferite aproape peste tot.

Doar moderat

Băutura națională a albanezilor este rachiul (pălincă de struguri), făcută fără adaos de zahăr. Deși este consumat cu orice ocazie și se oferă străinilor în semn de prietenie, nu vedem mai niciodată oameni beți. Beția este un semn de slăbiciune, așa că albanezii beau mereu cu moderație.

AMI MÉG ÉRDEKELHET