Győztes mentalitás – Mazda CX-60 teszt

A Mazda immár nyíltan a prémiumkategóriát célozza meg új SUV-modelljével, és a plug-in hibrid CX-60 minden szükséges eszközt bevet ehhez.

Fotó: Mazda

A Mazda 6 jelenlegi generációja több mint tíz éve van a piacon, és továbbra sem tűnik elavultnak, a Mazda 3 sokak szerint a kompakt kategória legszebb modellje, a CX-30 és a CX-5 szintén magasra tette a mércét a crossoverek és a SUV-ok között, az MX-5 roadster pedig évtizedek óta etalon a maga szegmensében. Egyértelmű, hogy a technikai és formai innovációiról híres japán márka a dizájn, a minőség és a vezetési élmény ötvözetében látja a siker kulcsát. Ismerős képlet? Hát igen, erre szakosodtak a német prémiummárkák is. A legújabb, egyben a legerősebb és (Európában) a legnagyobb modell, a CX-60 mindenesetre világos jelzést ad arról, hogy a Mazda is ebbe a klubba kívánja pozícionálni magát.

​Nem spóroltak

Fotó: Mazda

A CX-60 már a megjelenésével is egyértelművé teszi prémiumkategóriás aspirációit. Nincs az a fényhatás és beállítás, amely a fotókon a maga összetettségében visszaadná a formavilág esztétikáját – ahogy azt a márkánál már megszokhattuk, élőben kell látni ahhoz, hogy teljes legyen az élmény. Miközben nem spóroltak a domborulatokkal és élekkel, a legapróbb részletek is harmonikusan illeszkednek az arányos összképbe, nem kísért olyan érzés, hogy hatásvadász megoldásokkal próbálnának letaglózni minket.

Fotó: Mazda

De a pazar dizájn még nem minden – míg manapság a legtöbb gyártó, ahol csak tud, optimalizálja költségeket, a Mazda egy már meglévő padlólemez használata helyett nem sajnálta a pénzt egy vadonatúj platform kifejlesztésére. A célokat nézve azonban kézenfekvő a döntés, hiszen csak így tudták hátsó-, illetve összkerékhajtással kínálni az új SUV-t, ami még mindig elengedhetetlennek tűnik a prémiumkategóriában.

​Villanyautózás egész nap

Fotó: Mazda

Ez a konfiguráció megfelelő teljesítményért kiált, de a japán mérnökök ezt is megoldották. Bár a márka az RX-7 és az RX-8 révén korábban készített kifejezetten dinamikus sportkupékat is, immár mégis a CX-60 a valaha volt legerősebb sorozatgyártású Mazda. Pontosabban a plug-in hibrid (PHEV) változat, mely erőforrás- kombináció szintén premier a gyártó portfóliójában. A tölthető hibrid Romániában két 3,3 literes (200, illetve 254 lóerős) dízelmotor mellett egészíti ki a kínálatot.

Fotó: Mazda

A négyhengeres, 2,5 literes benzinmotor teljesítménye 192 LE, a hajtásrendszert 175 lóerős villanymotor teszi teljessé. A rendszerteljesítmény 327 lóerő, a maximális forgatónyomaték pedig 500 Nm, a 4,75 méter hosszú, összkerékmeghajtású SUV így a 2 tonna feletti össztömeg ellenére is 5,8 mp alatt képes felgyorsulni 100 km/h-ra. A 17,8 kWh kapacitású lítiumion-akkumulátortelep négy óra alatt tölthető fel teljesen hagyományos konnektorról. Villanyüzemmódban csakis 100 km/h alatt lehet autózni, de ezt a funkciót amúgy is a városban érdemes kihasználni, ott pedig akár egy egész napra elég lehet a WLTP-szabvány szerint 60 kilométeres tisztán elektromos hatótáv.

​Kényelmes, hangulatos, esztétikus

Fotó: Mazda

A prémiumszint másik fontos mércéje a belső tér, ám a Mazda e téren már régóta a felső ligában játszik. A CX-60 esetében még ezt is képesek voltak magasabb szintre emelni: a kidolgozás minősége az alapfelszereltségnek számító Prime-Line csomagban is kitűnő, az Exclusive-Line-t követő Takuri és Homura szint pedig különleges anyagokkal, finom varrásokkal és illesztésekkel kényezteti az utasok érzékeit. A műszerfal a külső dizájnhoz képest kevésbé látványos, de ez így van rendjén – nyugodt harmóniát áraszt és egyben ergonomikus. A gombok és kapcsolók szerencsére nem estek áldozatul a digitalizációnak, minden kézre esik és a 12,3 colos központi kijelző is intuitívan használható.

A térkínálat a vezető és az utasok számára is bőséges, a CX-60 családi és utazóautóként is kényelmesen használható.

Fotó: Mazda

Ráadásul már az alapfelszereltség is bőséges, hiszen szériatartozék többek között a kétzónás klímaberendezés, a vezeték nélküli Apple CarPlay és Android Auto okostelefon-csatlakoztatás, a navigációs rendszer, a sebességtartó automatika, a vezetőtámogató biztonsági megoldások szinte teljes arzenálja és a négy üzemmódot kínáló Mi-Drive menetválasztó rendszer is. A CX-60 nemcsak a Mazda rajongói számára tud újat mutatni, de képesnek látszik arra is, hogy új felhasználókat vonzzon be – akár a bejáratott prémiummárkák ügyfelei közül.

​3 FONTOS TARTOZÉK

Fotó: Mazda

  • ARCFELISMERÉSES MEMÓRIA (HUD) – A rendszer a vezető magasságának megadása után automatikusan beállítja az üléseket a kormányt és a tükröket, majd az arcfelismerésnek köszönhetően a következő alkalommal egyből visszaállítja az általunk elmentett paramétereket – összesen akár 250 különböző adatot képes tárolni egy személyről.
  • 8 FOKOZATÚ VÁLTÓ – Az automata erőátvitel szintén friss és saját fejlesztés. Kitűnően passzol a hajtásrendszerhez és kompakt méretével kevesebb helyet foglal el.
  • KINEMATIC POSTURE CONTROL – A technológia figyeli a hátsó kerekek sebességkülönbségét, és ha a stabilitás megőrzéséhez szükséges, kanyarban megfelelő mértékben fékezi a belső íven lévő hátsó kereket.

Technikai adatok

Mazda CX-60 e-Skyactiv PHEV Homura

  • MOTOR: benzines, 2,5 liter + 1 elektromos
  • RENDSZERTELJESÍTMÉNY: 327 LE
  • MAX. FORGATÓNYOMATÉK: 500 Nm
  • SEBESSÉGVÁLTÓ: 8 fokozatú, automata
  • VÉGSEBESSÉG: 200 km/h (limitált)
  • MÉRETEK (H/SZ/M): 4745/2134/1686 mm
  • CSOMAGTÉR: 570/1148 liter
  • ALAPÁR: 57 790 euró

AMI MÉG ÉRDEKELHET