Lappföld: ahol találkozhatsz a Mikulással

Ha csupán három-négy napunk van megélni az igazi telet, a négy országon is átnyúló Lappföld remek választás. Mi a finnországi részre szavazunk, onnan szemezgettünk.

Fotó: Unsplash


Lappföld nem egy ország! Csak a mesékben és a fantasyjátékokban/filmekben. Valójában azonban egy kulturális régió, amely Norvégiára, Svédországra, Finnországra és Oroszországra is kiterjed. Hagyományosan a számik (lappok) szállásterülete. Északi területről lévén szó, gyakorlatilag két évszak váltja egymást. A szinte naplementék és napfelkelték nélküli, túrázáshoz, horgászáshoz, kerékpározáshoz, a mindenféle kültéri szabadidős és sporttevékenységhez ideális nyár májustól szeptemberig tart. A többi a tél, viszont Lappföldön ez a főszezon, számtalan programlehetőséggel.

Fotó: 123rf

A Mikulás Postahivatala

MIKULÁSFALVA

Santa Claus Village, azaz Joulupukin Pajakylä a Lappföld fővárosának (is) nevezett Rovaniemitől úgy 8 km-re fekvő élménypark. Bár a faluban fellelhető alteregói megtévesztésig hasonlítanak rá, az „igazi" Mikulás a Santa Claus Office-ban várja a szezont. De más látni- és tennivaló is akad itt bőven, kezdve a rövid távú, husky vagy rénszarvas húzta szánkózástól a falut átszelő Északi-sarkkör többszöri átlépésén át a rendes postaként is üzemelő Mikulás Postahivatala feltérképezéséig.

KARÁCSONYFALVA

Santa Park. Nem összekeverendő Mikulásfalvával. Fergeteges karácsonyi tematikájú, némely vonásában underground élménypark – Rovaniemi határán belül. Szánkózás, karácsonyi körhinta, jéggalériák, kézműves műhelyek, manók jobbra-balra. Annyira családbarát, hogy amíg a kisebbek Mrs. Gingerbread konyhájában a saját sütijüket pingálják, a Mikulás létezésében (még/már) nem hívők benézhetnek a jégbárba.

Fotó: Arktikum

Északi fény az Arktikum üveggalériája felett.

ARKTIKUM

Rovaniemi kultúrpalotája Finnország egyik kiemelt utazási attrakciója. Ebben jelentős szerepet játszik a múzeumnak és tudományos központnak otthont adó épület 172 méter hosszú, lenyűgöző üveggalériája. Egy bő kétórás, nézelődéssel és olvasgatással teljes séta itt felér egy lappföldi (és sarkvidéki) kulturális és történeti gyorstalpalóval.

ÉSZAKI GASZTRONÓMIA

Grillezett csukafilé pirított lapos kenyérrel, csalánolajos salátával? Esetleg vegetáriánus Wallenberg-steak paradicsomos metélőhagymaszósszal? Bárhol járunk a világban, helyi alapanyagokból készült fogásokat enni kell! A Rovaniemi belvárosában található Nili a gasztrokalandorok aranybányája, ne hagyjuk ki!

Fotó: Unsplash

ÁLLATI VAGY ÖNERŐ?

Ylläsjärvi környéke ideális terep egy kétórás, havas, vezetett erdei-mezei tekergéshez – csak az a kérdés, hogy röpke felkészítés után rénszarvas vagy husky húzta szánt kormányoznánk, esetleg extrém széles és rücskös abroncsokkal szerelt kerékpárt.

SZAUNAGONDOLA

Van olyan ember, akinek első hallásra nem kezd izzadni a tenyere attól a szóösszetételtől, hogy szaunagondola? A Rovaniemitől 130 km-re lévő Ylläsjärvi sícentrumához tartozó felvonó faborítású kabinjaiban maximum két-három útitárssal 20 percig verejtékezhetünk ég és föld között.

Aurora borealis

www.youtube.com

OFFICIAL - Kakslauttanen Arctic Resort in wintertime

A Rovaniemitől 215 km-re, északra fekvő Kakslauttanen településen üvegigluból kémlelhető a sarki fény. Kakslauttanen 50 éve mindössze néhány rénszarvashúst tároló depóból állt. Azóta építészetileg és programkínálatában elképesztően gazdag üdülőfaluvá nőtt, ahol a sarki fény vadászai a 360 fokos körpanorámát nyújtó üvegkupolás, fűthető iglukban az ágyból gyönyörködhetnek az északi égbolt fényszimfóniájában. Ha feltűnik persze…

AMI MÉG ÉRDEKELHET