Nápoly – a világ egyik legromantikusabb úti célja

Nápoly méltán lehet híres kulturális örökségéről, építészeti emlékeiről, történelmi szerepéről, és gasztronómiájáról is.

Fotó: Shutterstock

Tenger, történelmi emlékek, finom ízek és illatok, hagyományok... A kellemes, enyhe őszi hónapok teszik igazán lehetővé, hogy Olaszország harmadik legnagyobb városának minden csodáját felfedezhessük és kiélvezhessük.

A mai Campania régió fővárosát az i. e. 7. században alapították az ógörögök. Nápoly történelmi központját 1995-ben vették fel az UNESCO világörökségi listájára, amelyre két évvel később az ókori Pompeji városát eltemető Vezúv tűzhányó is felkerült. Az ősz kétségtelenül a legjobb évszak a város megismerésére, és az már csak hab a tortán, hogy akár még novemberben is fürödhetünk a tengerben.

Fotó: Shutterstock

A Castel Nuovo

Nápoly rengeteg templommal, várral, illetve kastéllyal büszkélkedhet. A várost egykor uraló mindegyik dinasztia épített legalább egy várat, gyakran hatalmas falakkal megerősítve. A leghíresebb a Castel Nuovo, amely a Piazza Municipio mellett található, ahol a nápolyi városháza is megtekinthető. Egy másik híres kastély a Castello dell'Ovo, azaz a „Tojásvár", egy domb tetején pedig a város szinte minden pontjáról látható Sant'Elmo erőd magasodik. A turisták számára kihagyhatatlan látnivaló a San Carlo operaházzal szemben található Galleria Umberto I., a lenyűgöző méretű és díszítésű Duomo di Napoli katedrális (a helyiek San Gennaro-dómként emlegetik), valamint a Régészeti Múzeum, amely az ókori művészet leggazdagabb kincsestára.

Fotó: Shutterstock

Margherita

A pizza Nápolyból indulva hódította meg a világot. A hogy a Margherita alappizzát II. Viktor Emánuel olasz király felesége tiszteletére nevezték el, amit a királyi pár városlátogatása alkalmából találtak ki. A zöld bazsalikomlevelet, fehér mozzarellát és piros paradicsomot tartalmazó pizzának eredetileg nem volt neve, egészen addig, amíg a királyné az olasz trikolór színeiben pompázó pizzát választotta. A hagyományos nápolyi pizza, a Napoletana, illetve készítői – pizzaiuolo – még az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján is szerepelnek.

Vezúv

Fotó: Shutterstock

Aludj el szépen, kis Vezúv...

A fenséges Vezúv Nápolytól 15 kilométerre található délkeleti irányban. Ez az egyetlen tűzhányó a kontinentális Európában, amely a mai napig aktív. A világ legkiszámíthatatlanabb vulkánjaként tartják számon, utoljára 1944-ben tört ki, azóta szunnyad, és a krátere egész évben látogatható. A Vezúv Nemzeti Parkhoz a legegyszerűbben a Pompejiből és Herculaneumból induló buszokkal juthatunk el.

AMI MÉG ÉRDEKELHET