A klímakrízis újabb hatása: a luxushajós utazásokat is befolyásolja a súlyos aszály

A spanyolországi aszály számos hatással van az ország turisztikai ágazatára, így többek között a tengerjáró luxushajók kikötését is érinti.

Fotó: Shutterstock


Spanyolország az elmúlt évszázad legsúlyosabb aszályával küzd, a válság főleg Katalóniát – beleértve Barcelonát – és Andalúziát, Spanyolország legnépesebb régióját sújtja. Az aszály miatt Katalóniában szükségállapotot hirdettek.

Ahogy a tél elvonul, és közeledik a mediterrán hajózási szezon, a vízhiány jelentős kihívást jelent Ibériában, különösen a Barcelonába, Spanyolország legnagyobb óceánjáró-kikötőjébe befutó hajók számára. Erre reagálva a Cruise Lines International Association (Hajózási Társaságok Nemzetközi Szövetsége – CLIA) és a helyi hatóságok megállapodtak abban, hogy a barcelonai kikötőből a szárazság miatt – egyértelmű vészhelyzetek kivételével – felfüggesztik a vízellátást a luxus óceánjárók számára.

Fotó: Shutterstock

A vízfelvétel korlátozásának hatása a nagymértékben függ az adott cirkáló fedélzeti víztermelő kapacitásától. Az évek során az óceánjáró luxushajók amúgy már jelentősen csökkentették a kikötőkben felvett édesvíz mennyiségét. A legtöbb hajón ma már képesek önállóan megtermelni a fedélzeti édesvízszükséglet több mint 90%-át, köszönhetően az olyan innovációknak, mint a párologtatók és a fordított ozmózisos vízkezelő rendszerek. Ez az egész iparágra kiterjedő erőfeszítés azt eredményezte, hogy a Barcelonában jelentősen csökkent az édesvízfelvétel: amíg 2017-ben még a hajók szükségletének 50%-át kellett a kikötőben pótolni, addig 2022-re ez az arány kevesebb mint 30%-ra csökkent.

Fotó: Shutterstock

Az Európa egyik legforgalmasabb cirkáló-kikötőjének vízkorlátozása azonban potenciálisan növelheti a friss víz iránti igényeket más kikötőkben. Környezetvédő aktivisták ezért hasonló intézkedéseket követelnek a Baleár-szigeteken, köztük Mallorcán, Spanyolország második legforgalmasabb tengerjáró kikötőjében. Az egyik ilyen szervezet a Mallorcán kikötő hajók vízellátásának korlátozását szorgalmazza, mondván, hogy a tengerjáró hajók jelentős vízigénye kockázatot jelent a sziget lakosaira.

Mivel az elkövetkező hónapokban egyre több tengerjáró hajózik ki a Földközi-tenger felé, az édesvíz iránti igény elkerülhetetlenül növekedni fog. Ha a szárazság a tavasz és a nyár folyamán is fennmarad, a tengerjáró hajókat üzemeltető társaságok dönthetnek úgy, hogy egy plusz napot töltenek a nyílt vízen, hogy elegendő friss vizet termeljenek, ami csak a tengeren lehetséges. Következésképpen az utasoknak fel kell készülniük arra, hogy a meghirdetett program ellenére sem kötnek majd ki egy-egy városban.

AMI MÉG ÉRDEKELHET