Nem mindegyik egyforma! Nézzük, melyik a 10 a legfinomabb olajbogyófajta a világon!

A következő nyaraláson már tudni fogod, mit kell megkóstolni, sőt hazahozni!

Fotó: Unsplash

A mediterrán térségen kívül Afrikában és Ázsiában is őshonos az olajfa, aminek a bogyóiból olívaolajat préselnek, vagy fogyasztásra termesztik, mindkét felhasználásra rengetegféle fajta létezik. A bogyót ecetben, sós lében vagy olajban tartósítják, a fogyasztásra kész olajbogyó színe attól függ, az érettség melyik szintjén takarították be. Nincs jó előétel olajbogyó nélkül, legyen az lila kalamata, színpompás cerignola vagy ráncos, szárított, fekete Thassos olajbogyó. A következő 10 féle olajbogyót mindenképp kóstold végig az utazásaid során!

​Görögország

Fotó: Shutterstock

Kalamata

KALAMATA

A lilás, mandula formájú, húsos, viszonylag nagyszemű fajta, hagyományosan a Peloponnészoszi-félszigeten terem. Nem igényel permetet vagy kezelést– ettől is nagyon jó minőségű és az egész világon ismerik. Kézzel takarítják be érett állapotban, hogy nehogy a tökéletes bogyók lerázáskor megsérüljenek. Vörösborecetes-sós lében szokták eltenni, ettől még pikánsabb lesz az íze.

HALKIDIKI ZÖLD OLAJBOGYÓ

A halkidiki a legnagyobb szemű olajbogyó Görögországban, íze erős, színe élénk zöld. Fényes a héja, kemény a húsa, finom gyümölcsös illat jellemző rá, az íze kicsit kesernyés.

THROUMBA THASSOS

A Thászosz-szigetről származik és majdnem feketén szedik le télen. Ez a fajta nem a legszebb, hiszen kicsit aszott, ráncos, vékony héjú bogyó. A leszedés után még durva szemű sóban szárítják, így nagyon intenzív íze lesz, kellemesen felpuhul.

​OLASZORSZÁG

Fotó: Shutterstock

Cerignola

CERIGNOLA

A hatalmas, zamatos cerignola olajbogyók Puglia tartományból származnak. Ha villogni szeretnél valami szép és finom előétellel, akkor vegyél több színben (élénk zöld, piros, lila és fekete) pompázó cerignola olajbogyót, amiket maggal, magozva, pácolva és töltve is sok helyen lehet már kapni.

ASCOLANA DEL PICENO

Ebből a zöld, kerek, nagyszemű olajbogyóból különleges fogások készíthetők. Van citrommal, édesköménnyel ízesített sózott fajta, és létezik egy parmezános, bundás rántott bogyó, ami bizarrul hangzik, de nagyon finom: citromhéjjal, szerecsendióval, szegfűszeggel pácolják, majd parmezános-prézlis bundában kirántják.

PICHOLINE

Ezek a nagyszemű, feszes, zöld bogyók az olasz riviéra mellett Provence-ban és Marokkóban is teremnek. Egyedi, enyhe ízük van, éppen ezért sima, sós pácban érdemes először megkóstolni.

​SPANYOLORSZÁG

Fotó: Shutterstock

ARBEQUINA

Kicsi, kerek olajbogyó, amely a spanyol Arbeca városában honos, és bár nyersen pácolt bogyóként is finom, valójában ebből nyerik a világ egyik legjobb olívaolaját. Spanyolországon kívül az Egyesült Államokban is termesztik.

ALOREÑA

A malagai Aloreña bogyóból készült Aceituna Aloreña de Málaga egy fűszeres olajbogyó, erjesztett, sózott fajta. A hagyományos fűszerezése (kakukkfűvel, édesköménnyel, fokhagymával, borssal) miatt helyi különlegesség lett, tehát ha Malagára utaznál, akkor ez az olajbogyó, amit mindenképp meg kell kóstolnod.

​NAGYVILÁG

Fotó: Unsplash

BELDI

A beldi vagy Belden olajbogyót eredetileg Marokkóban termesztik – aprószemű, nem annyira húsos fajta, viszont nagyon gazdag ízű. Fűszeres ételekben, salátákban remekül érvényesül a zamata.

ALFONSO

Chilében termesztik, csodás, élénk lila színe van, sós, savanyú íze húsokhoz, sonkákhoz és szalámikhoz illik. Ez a fajta nem érzékeny, így vegyszerek nélkül is könnyen termeszthető.

AMI MÉG ÉRDEKELHET