Művészek mentették meg az enyészettől a sziklacsúcsra épült olasz falut

Kevesebb mint 50 kilométerre található Rómától.

Fotó: Wikimedia


Itália közepén, Rómától alig 47 kilométerre található egy különleges, sziklacsúcsra épített település, Calcata. A középkori faluban jelenleg már csak 905 ember él, mivel a többiek a szomszédos Calcata Nuovába költöztek át. Calcata viszont egyre népszerűbb lett a bohém művészek és a kreatív emberek körében.

A mindössze nyolc négyzetkilométert elfoglaló falu mérete ellenére jelentős múltra tekint vissza. Egy 172 méter magas szikla tetejére épült, ám az 1930-as években, amikor a kormányzat egyre kevésbé bízott meg a vulkáni kőzetek stabilitásában, a lakosság jelentős részét átköltöztették a közeli Nuova Calcata (Új Calcata) településére –akaratlanul is átnevezve ezzel a Calcata Vecchiának (Régi Calcata) a szikla tetején álló falut.

​Az elhanyagolt Calcata Vecchia bő harminc évvel később népesült be újra, amikor hippik és művészek felfedezték a furcsa fekvésű falut, és előbb elfoglalták az elhagyatott házakat, majd az évek során fel is vásárolták azokat. A római kormány pedig, felülbírálva a korábbi döntést, újra biztonságosnak nyilvánította a falut, így az új lakók belevághattak a felújításba.

A mintegy száz művész, aki beköltözött a lakatlan épületekbe, galériákat, éttermeket, kávézókat és bárokat alakítottak ki Calcatában, amely mára a Róma környékén élők bohém hangulatú pihenőhelyévé vált. Méretéből fakadóan nem nehéz bejárni a falut, amelynek legfontosabb látnivalói a Santissimo Nome di Gesù 14. századi templom, az Opera Bosco – Museo de Arte nella Nature (Művészet a Természetben Múzeum), a környéken pedig a Monte Li Santi templom és a Treja-völgyben elterülő botanikus kert.

AMI MÉG ÉRDEKELHET