Majdnem ingyenes szállások a fiatalok számára az olasz túraösvény mentén

Szardínia a 35 év alatti kirándulókat célozta meg.

Fotó: Facebook


Egyedülálló ajánlattal állt elő a fiatal természetrajongók számára a Szardínia egykori bányavidékein végighaladó Cammino Minerario di Santa Barbara túraútvonal, amely szinte ingyenes szálláslehetőséget biztosít számukra az egykori bányászutak mentén elhelyezkedő szálláshelyeken.

Cammino Minerario di Santa Barbaranéven nonprofit alapítványt hoztak létre Szardínia önkormányzatai, egy 500 kilométeres, népszerű túraösvény menedzselésére, hogy megismertessék a látogatókkal a sziget azon ősi útjait, amelyeken a bányászok munkába jártak és szállították a kitermelt ásványokat.

A déli Iglesias üdülőváros és az északabbra fekvő Bacu Abis bányaváros között kanyarogó utak számos települést érintenek.

Az Olaszországhoz tartozó sziget délnyugati részén, történelmi bányászútvonalak mentén futó, 30 szakaszból álló Cammino Minerario di Santa Barbara a bányászok védőszentje, Szent Borbála (olaszul Barbara) nevét viseli, akárcsak a Cammino menté szétszórt az apró templomok jelentős része. A természetet és kirándulásokat kedvelők kimerült és elhagyatott bányákat, sziklákba vájt alagutakat, szellemvárosokat, a kibányászott anyagok szállítására kialakított vágányokat és földutakat járhatnak végig a változó nehézségű szakaszokon.

Fotó: Shutterstock

A legújabb ötlet alapján most valamennyi 35 év alatti túrázó szinte ingyen használhatja azon szálláshelyek egyikét, amelyek részt vesznek a Cammino-projektben. A hivatalos honlap leírása szerint ehhez először egy regisztrációs űrlapot kell kitölteni, kiválasztva, hogy melyiket szeretnénk kipróbálni a 30 szakasz közül, majd a voucher igénylést (ask for a voucher) kell megnyomni. A felugró űrlapra pedig a személyes adatokat kell beírni, ezután veszi fel velünk a kapcsolatot az alapítvány.

Fotó: Facebook

A fiataloknak szóló ajánlat gyakorlatilag egy becsületkassza, vagyis az adott helynek adományozhatunk egy tetszés szerinti összeget a szállásért cserébe – de a programban való részvételhez ki kell váltani az 5 euróba kerülő Cammino-kártyát, amit a foglalással együtt is megtehetünk. A kártyát érkezéskor, személyesen vehetjük át, de – költségtérítés ellenében – kérhetünk akár postai kézbesítést is.

A térkép ezen, a szakaszok leírása ezen, a jelentkezési felület pedig ezen a linken érhető el.

AMI MÉG ÉRDEKELHET