Cel mai bun pașaport european pentru nomazii digitali

Spre deosebire de alte clasamente ale pașapoartelor, Nomad Passport Index (NPI) se concentrează pe criterii mai largi, inclusiv pe percepția globală și libertatea personală într-o anumită țară.

Foto: Shutterstock


Nomadismul digital a crescut foarte mult în popularitate în ultima vreme. În timp ce multe destinații au în vigoare cerințe simple, țara de proveniență poate avea totuși un impact semnificativ asupra oportunităților de călătorie. Acest lucru are un efect în lanț și asupra pașapoartelor, spune clasamentul anual din acest an realizat de Nomad Capitalist, o companie care își propune să "maximizeze libertatea".

Spre deosebire de Henley Passport Index, care clasifică cele mai ”puternice” pașapoarte din lume și utilizează datele Asociației Internaționale a Transportului Aerian (IATA), Nomad Passport Index (NPI) are o abordare diferită. Acesta din urmă analizează 199 de pașapoarte și modul în care ele se situează în ceea ce privește călătoriile fără vize, percepția globală și impozitarea cetățenilor.

Clasamentul se concentrează, de asemenea, pe dubla cetățenie și pe libertatea personală.

Foto: Shutterstock

Care sunt cele mai bune și cele mai proaste pașapoarte din lume, conform indexului?

Veștile sunt bune pentru o mare parte a Europei, opt dintre națiunile continentului ocupând locuri în primele 10. Elveția s-a clasat pe primul loc, urmată de Irlanda și Portugalia pe locurile doi, respectiv trei. Luxemburg și Finlanda au fost următoarele, urmate de Emiratele Arabe Unite. Urmează Olanda, Norvegia și Germania, iar Noua Zeelandă completează lista din top 10. Posesorii acestor pașapoarte pot profita la maximum de călătoriile fără vize în majoritatea țărilor din întreaga lume și au mai multe șanse de a fi acceptați de țările de adopție.

Țările europene, începând cu Islanda, Italia și Grecia, ocupă, de asemenea, locurile 11 - 32 din listă, doar Singapore se situează pe locul 24, dar și acesta împreună cu România, Austria, Monaco, Croația, Cipru, Ungaria și Polonia, toate țările menționate acumulând 104 de puncte. La capătul opus, națiunile de pe ultimul loc dintre cele 199 de cetățenii au fost cam aceleași ca și în indicele de pașapoarte ale lui Henley.

Foto: Shutterstock

Explicându-și modul de lucru, Nomad Capitalist spune:"În timp ce majoritatea indicilor - și majoritatea oamenilor - apreciază un pașaport doar în termeni de privilegii de călătorie, Nomad Capitalist consideră că cetățenii din diferite țări se confruntă cu diverse cerințe pentru a plăti taxe, a respecta reglementările, a trăi liber și a evita controlul atunci când călătoresc."

Indicele celor de la Nomad Capitalist analizează cinci criterii, toate având o pondere statistică diferită.

Capacitatea de a călători fără viză reprezintă 50% din punctaj, iar impozitarea reprezintă 20%. Urmează percepția globală, capacitatea de a deține dublă cetățenie și libertatea personală - care cuprinde aspecte precum libertatea presei și serviciul militar obligatoriu - toate acestea deținând 10% din rezultatul general.

AMI MÉG ÉRDEKELHET