Cultură în inima Franței – Parisul trebuie văzut (și) în acest an! (Partea I)

Parisul își așteaptă călătorii cu nenumărate minuni, așa că toată lumea ar trebui să viziteze orașul iubirii – atât cei care nu au pășit încă pe străzile cochete, cât și cei care cunosc deja una sau două dintre feţele lui.

Expoziție LV în Paris

Foto: LV Dream

În 2021, după Bangkok, capitala Franţei a fost cea mai atractivă destinaţie turistică din lume. În orașul de peste două milioane de locuitori (în zona metropolitană, care include și suburbiile, trăiesc peste 13 milioane de oameni), tradiţiile vechi de secole coexistă cot la cot cu inovaţiile și reinterpretările continue, astfel încât vizitatorii nu se plictisesc niciodată. În prima parte a seriei noastre, îți arătăm expozițiile la modă din capitala Franței în acest an, apoi îți prezentăm cele mai recente atracții gastronomice și încheiem cu o prezentare a destinațiilor pariziene atemporale.

Foto: Pixabay

Gust sofisticat, produse de patiserie fantastice, arhitectură uimitoare – și nici măcar nu am vorbit încă despre arte, scenă muzicală vibrantă și cultură fine dining. Toate acestea împreună oferă Parisului atmosfera sa unică, pe care o putem simţi imediat după sosire. Orașul natal al lui Voltaire, Monet și Édith Piaf a devenit în zilele noastre o metropolă care îmbină în mod unic cosmopolitismul și patriotismul, unde dragostea este la ea acasă, unde viaţa poate fi frumoasă și ușoară.

Așa că nu avem de ales decât să ne plimbăm prin străzile și pieţele sale!

Plimbări tematice

Foto: Pixabay

Père Lachaise

Transportul public este excelent, dar Parisul este deosebit de prietenos cu pietonii, mai ales că majoritatea atracţiilor nu sunt prea departe unele de altele. Plimbarea pe străzile cu atmosferă specială din centrul orașului este o plăcere, așa că, înainte de toate, să includem una sau două plimbări tematice de vizitare a obiectivelor turistice, adesea gratuite. Dintre aventurile organizate de ONG-uri, voluntari și localnici entuziaști, cele mai populare sunt tururile gastro din cartierul istoric Marais, plimbările de-a lungul Senei pe biciclete care pot fi închiriate cu câţiva euro și traseele care leagă locaţiile de filmare ale unor pelicule franceze de renume mondial. Iar vizitarea cimitirului Père Lachaise sau plimbările la locaţiile emblematice din lumea cabaretului au ratat cu puţin acest podium imaginar.

Cele mai în vogă expoziţii din 2023

Foto: Shutterstock

Muzeul Orsay

Este greu să concurezi cu Parisul în domeniul culturii: numărul noilor expoziţii este aproape infinit. Anul acesta, de la expoziţiile temporare din Luvru până la specialităţile Muzeului de Erotică, oferta este din nou fastuoasă..

  • Cu titlul „Înainte de furtună” putem vedea o expoziţie multidisciplinară inspirată de cea mai presantă problemă a vremurilor noastre, criza climatică, într-unul dintre cele mai noi și mai incitante spaţii de artă ale orașului, galeria Bourse de Commerce Pinault Collection: lucrările contemporane provocatoare ale lui Cy Twombly, Danh Vo, Frank Bowling și Anicka Yi ne așteaptă până pe 11 septembrie.
  • La Grande Halle de La Villette îi întâmpină pe iubitorii de istorie cu o nouă expoziţie Ramses, Muzeul Orsay pregătește o serie care compară arta impresioniștilor Manet și Degas, iar Muzeul Naţional Picasso comemorează împlinirea a 50 de ani de la moartea maestrului cu o expoziţie care reinterpretează opera vieţii lui.

Foto: LV Dream

  • În cadrul expoziţiei Louis Vuitton, care poate fi vizitată până pe 15 noiembrie, legendara casă de modă reînvie cele mai memorabile colaborări și cele mai surprinzătoare creaţii din ultimii 160 de ani în clădirea renovată a unui magazin universal din secolul al XIX-lea. În atracţia numităLV Dreamne putem cufunda în lumea strălucitoare a hainelor haute couture, parfumurilor și mobilierului, prin dispozitive multimedia și soluţii interactive. Apropo: intrarea este liberă pentru toată lumea! Lucru valabil nu numai pentru această expoziţie: minorii și cetăţenii UE cu vârsta sub 26 de ani pot intra gratuit în toate muzeele locale.

În următoarea parte a seriei noastre, vom arunca o privire asupra gastronomiei pariziene.

AMI MÉG ÉRDEKELHET