Mi történt a pilótával, aki részegen próbált Edinburghból New Yorkba repülni?

A Boeing repülőgépek mellett az amerikai légitársaságoknak a pilótáikkal is gondjaik akadnak.

Fotó: Shutterstock


Magas vérlakohol szintet mutattak ki a Delta Air Lines egyik pilótájánál, miközben egy Edinburghból New Yorkba tartó járat irányítására készült. A vizsgálatot és a tárgyalást követően a pilótát 10 hónapra börtönbe küldték.

A tavaly június 16-án történt eset idején a Delta Air Lines pilótája, Lawrence Russell Jr. éppen felszállásra készült egy Boeing 767-es repülőgéppel. A röntgenes biztonsági ellenőrzés során kiderült, hogy a férfi két üveg Jägermeistert rejtett a kézipoggyászába, amelyek közül az félig üres volt. A vizsgálat 4,9 ezrelékes véralkoholszintet mutatott ki, ezért a pilótát a rendőrség letartóztatta, és mostanra megkapta büntetését.

Fotó: Facebook

A skót bíróság 10 hónap börtönbüntetésre ítélte a 63 éves pilótát, miután bűnösnek vallotta magát abban, hogy alkoholos befolyásoltság alatt jelentkezett szolgálatra. Pamela Rodgers, aki a pilótát védte, elmagyarázta a bíróságnak, hogy "bűnbánó" ügyfele gyógyulófélben lévő alkoholista. Elmondása szerint azóta nem ivott alkoholt, és elvégezte egy rehabilitációs program 12 lépcsőfokát a felépülés érdekében. A vád azonban ragaszkodott a börtönbüntetéshez, nemcsak a nyilvánosság védelme érdekében, hanem azért is, mert Russellt korábban már kétszer ítélték el ittas vezetésért az Egyesült Államokban.

Fotó: Facebook

"Lawrence Russell magatartása sok emberéletet veszélyeztetett volna; a következmények katasztrofálisak lehettek volna. Meggondolatlanul semmibe vette utasai és a személyzet biztonságát. Egy utasszállító repülőgép pilótája több száz ember életét tartja a kezében. Mindannyiukat nagy veszélynek tette volna ki. Ennek az ítéletnek azt az üzenetet kell közvetítenie, hogy az ilyen jellegű bűncselekményekkel szemben szigorúan fogunk eljárni" - mondta Lynne Barrie ügyész a tárgyalás után.

AMI MÉG ÉRDEKELHET