Să urmăm aceste 10 sfaturi atunci când călătorim în Japonia!

Cultura unică și caracteristicile naturale ale Japoniei atrag o mulțime de turiști.

Foto: Unsplash

Oferim sfaturi rapide celor care plănuiesc o excursie în țara asiatică în viitorul apropiat. Unde să mâncăm, ce să încercăm, ce să evităm și ce trebuie planificat bine? Vedem acum!

FĂRĂ BACȘIȘ

Bacșișul nu există în Japonia, așa că dacă lăsăm sau îi dăm chelnerului bani în plus atunci când plătim, îl vom deruta, iar patronul – cel mai probabil – nu ne va lăsa să plecăm până nu va putea returna suma destinată pentru bacșiș.

SĂ PLĂTIM CU RĂBDARE!

Deși putem plăti cu un card bancar aproape peste tot în Japonia, este o idee bună să avem și ceva yeni japonezi la noi atunci când plătim pentru articole mai mici. În acest caz, să căutăm tava mică (de obicei albastră) de la casa de marcat, să punem acolo mărunțișul, apoi să așteptăm să fie scoasă de casier. Să nu întindem mâna pentru rest, ci să așteptăm ca el să-l pună în tavă – așa este igienică si adecvată plata în această țară.

SĂ NU MÂNCĂM PE STRADĂ

În Europa și America, este obișnuit să mâncăm pe stradă în timp ce ne plimbăm, dar în Japonia este o lipsă mare de respect să facem asta. În cazul în care cumpărăm ceva de la o tarabă sau dintr-un magazin de dulciuri și vrem să mâncăm imediat, să ne așezăm pe o bancă și să-l consumăm stând jos!

LIBER LA SORBIT

Foto: Unsplash

În societățile occidentale, mâncatul și băutul zgomotos este considerat nepoliticos, în Japonia este exact invers. Sorbind tare, ei arată că mâncarea este foarte gustoasă și sunt stânjeniți când cineva mănâncă în liniște alimente suculente sau supe.

JOS CU PANTOFII!

Dacă intrăm în casa altcuiva în Japonia, trebuie să ne descălțăm la uşă, în schimb, se întâmplă adesea ca oaspetelui să i se ofere cadou o pereche de papuci. În hoteluri sau cazări Airbnb, vedem adesea semne de avertizare care ne impun strict să ne descălțăm la intrare și să folosim papucii oferiți.

ÎNTOTDEAUNA SĂ AVEM UN DOCUMENT LA NOI!

În Japonia, legea spune că toți turiștii trebuie să-și ia pașaportul cu ei atunci când își părăsesc cazarea și, fiind una dintre cele mai sigure țări, chiar nu trebuie să ne facem griji că ni se va fura din buzunar sau din geantă. Să renunțăm la rutina de a lăsa documentele de călătorie în seiful hotelului!

ETICHETA TATUAJELOR

La japonezi, tatuajele au fost multă vreme tabu, deoarece au fost identificate cu cea mai veche organizație criminală japoneză, yakuza. În trecut, oaspeții cu tatuaje nu aveau voie să intre în celebrele băi japoneze, numite onsen. În băi (unde se scufundă adesea goi în apa caldă) este imposibil să se acopere complet tatuajele. În zilele noastre, există deja niște onsen-uri în care se permite intrarea celor tatuați, dar pentru siguranță să întrebăm dacă este posibil sau nu.

CĂLĂTORIA CU TRENUL

Foto: Unsplash

Mersul cu trenul este o parte esențială a călătoriei în Japonia, deoarece obținem un serviciu foarte precis și de înaltă calitate la un preț accesibil. Încercarea celui mai rapid tren expres, Shinkansen, poate fi o experiență de durată, dar merită să planificăm unde mergem înainte de călătorie, astfel încât să cumpărăm online în avans un abonament de care putem profita la maximum în timpul șederii. Abonamentele pot fi achiziționate pentru perioade de 7, 14 sau 21 de zile, în funcție de cât timp intenționează călătorii să exploreze țara.

LINIȘTE ÎN METROU

Deși în țările occidentale și chiar în alte țări din Est este obișnuit ca pasagerii să vorbească la telefon în transportul public, în Japonia există o regulă nescrisă și pentru acest lucru: este interzis să răspundem la telefon sau să urcăm vorbind cu cineva pe mobil, pentru că este lipsit de respect să deranjăm alți pasageri vorbind cu voce tare.

ÎNCHIDEREA DEVREME A METROULUI

Pentru o metropolă de 14 milioane, constant plină de viață, sistemul de metrou din Tokyo se închide devreme. În comparație cu alte metropole – unde metroul circulă non-stop – în Tokyo, ultimele trenuri pleacă între miezul nopții și ora 1 noaptea.

AMI MÉG ÉRDEKELHET