Hogyan hatnak ránk a színek?

Gyorstalpaló színszimbolikából, nem csak vizuális típusoknak.

Fotó: Pixabay


A minket körülvevő színek tudatosan vagy a tudatalatti révén befolyásolhatják a hangulatunkat, a motivációnkat, de még az étvágyunkat is – azaz a teljes közérzetünket. Milyen színek illenek hozzánk, és mit tesz hozzá a színtudatosság a hétköznapjainkhoz?

Aki bizonytalan a tekintetben, hogy milyen színeket válasszon környezetébe, az jó hasznát veheti a színpszichológiának. Alapszabály, hogy mindig egy meleg és egy hideg színt kombináljunk, illetve a harmonikus hatás érdekében gondolkodjunk ellentétpárokban. A citromsárgához például jól megy az ibolyakék, a tengerzöld pasztelljét pedig a tűzpirossal ellensúlyozhatjuk. Érdemes előre meghatározni, hogy melyik legyen az az ellentétes, egymást kiegyensúlyozó színpár, amelyik dominál majd az otthonunkban, és aztán minden kiegészítőt ezek árnyalataiból választani. Ha csak lehet, kerüljük az egész lakásra kiterjedő monokróm színkialakítást, mert ingerszegénységével lehangoltságot okozhat.

Fotó: Pixabay

A színekkel nemcsak megjelenésünkön, de lelki egészségünkön is javíthatunk. A zöld például a színspektrum középső színe, a harmónia jelképe, amely megnyugtat, pihentet és segíti a koncentrációt. A kék szintén nyugalmat áraszt és egyfajta tágasságérzetet is sugall, míg a lila a legerősebb energiával rendelkező szín, amelynek erősítő, emlékezetjavító hatását élvezhetjük. A szín- és fényterápia finom módszere segíthet visszaszerezni lelki harmóniánkat: egy-egy nehéz nap után csavarjunk olvasólámpánkba színes izzót, és relaxáljunk a fényében.

​Melyik típusba tartozom?

Bármelyikbe is, elsőszámú jó tanács, hogy öltözködésnél saját, természetes színeinket vegyük alapul!

Fotó: Pixabay

  • TAVASZ: jellemzőjük a világos haj, rózsaszínes árnyalatú bőr és a meleg színárnyalatú szemszín. Az ő adottságaikat leginkább a türkizkék, a téglavörös, a citromsárga, és általánosságban a tavaszi vadvirágok színei fogják jól kiemelni.
  • NYÁR: enyhén fakó bőr, illetve világos szem- és hajszín jellemzi. Ha ez a leírás igaz a külsőnkre, ruhatárunkat a pink, a fehér, a szürke és a halvány pasztell árnyalatokból érdemes felépíteni, néhány sötétebb kiegészítővel.
  • ŐSZ: ebbe a típusba a sárgás bőrszínű, meleg színárnyalatú haj- és szemszínnel rendelkezők tartoznak. Jól áll nekik a narancs és a barna minden árnyalata, de az élénkpirosokkal és harsány zöldekkel sem lehet melléfogni.
  • TÉL: őket „hófehérkének” is nevezik, jellemzőjük a sötét haj és szemszín, és a nagyon fehér bőr. Karakterüket a legjobban az intenzív, lüktető színek hangsúlyozzák, mint amilyen a tűzpiros, vagy a fekete-fehér kombinációja. A visszafogott, halvány árnyalatok viszont sápasztják őket.
AMI MÉG ÉRDEKELHET