4 bizarr vietnámi étel, amit ki kell próbálni egyszer az életben!

Van néhány hagyományos vietnámi étel, ami még a legbátrabb gasztronómiai kalandorokat is próbára teszi.

Fotó: Shutterstock

A vietnami konyha ízei már Európában sem ismeretlenek, de mivel általában azok az ételek terjednek el világszerte, amelyek kevésbé szélsőségesek, így nem csoda, hogy ha az országban járva ér minket némi meglepetés a gasztronómia terén. Ezek az ételek fontos elemei a vietnámi konyhának, gyakran árulják őket utcai árusoknál és piacokon. Adjunk nekik egy esélyt!

Trung vit lon vagy balut – A megtermékenyített kacsatojás

Fotó: Shutterstock

A furcsa ételek listáját Vietnámban egyértelműen a megtermékenyített kacsatojás vezeti, amely pontosan az, aminek hangzik: egy részben már kialakult madárembrió még a tojásban. Az embriót hagyják növekedni, majd megfőzik és bazsalikomlevéllel, valamint lime-os csiliszósszal kínálják. Gazdag fehérjeforrás, amit gyakran esznek reggelire. Kacsa mellett még fürjtojásból is készítik.

Ga Tan Den – Fekete csirke gyógynövényekből készült levesben

Ezt a vietnámi étrendben gyakran felbukkanó levest gyógyhatása miatt különösen nagyra értékelik. A húsleves kínai gyógynövényekből és szárított gyümölcsökből (többek között kökény, szárított datolya és goji bogyó van benne), valamint egy nagyon keserű gyökérből készül, amelyet bár megenni nem szabad, ízesítőként igazán különleges. A leves elkészíthető közönséges, világos húsú csirkével is, de a fekete csirke – amely egy speciális vietnami fajta – teszi teljessé.

Tengeri csigából készült ételek

Fotó: Shutterstock

Ha Vietnamban csigákról hallunk, akkor valószínűleg a tengeri csigákra gondolnak. Különösen északon, Ha Long környékén nagyon népszerűek ez az étel, a Bun oc, azaz a csigaleves klasszikusnak számít, de másféle csigaételeket is fogyaszthatunk az erre szakosodott utcai árusoknál. A csigák főként este kaphatók (Vietnámban vannak ételek, amelyeket csak bizonyos napszakban kínálnak) és már a rendelés protokollja is fontos: először a csigafajtát, majd a főzési módot, végül pedig a szószt vagy a fűszerezést kell kiválasztani. A népszerű összetevők közé tartozik a citromfű és a gyömbér, a tamarindszósz és a zöldhagyma.

Alvadt vér, azaz a huyet

Aki járt már klasszikus disznóölésen, annak nem idegen a gondolat, hogy az alvadt vér, a sült vér kedvelt csemege lehet. Vietnámban sincs ez másképp, ők vérzselének vagy vérpudinknak, vagyis huyết-nak nevezik a főzött, alvadt állati vért. Számos ázsiai, köztük a vietnami, a kínai és a koreai konyha népszerű összetevője, amit önmagában nem nagyon fogyasztanak, de ha valamihez, például leveshez hozzáadják, azonnal új értelmet nyer a teljes étel.

AMI MÉG ÉRDEKELHET