Egynapos kirándulások Kolozsvár környékén

Kolozsvár számos élményt és lehetőséget kínál a látogatóknak, de akkor sem okoz csalódást, ha kiszabadulnánk a városból.

Fotó: Unsplash

Fekvése miatt Erdély történelmi központja elkényezteti azokat, akik a torlódást, nyüzsgést, zajt megelégelve friss levegőre vágynak a természetben.

Fotó: Pexels

Már a várost körülvevő erdők is menedéket nyújtanak, de bármelyik irányba induljunk is el a Kolozsvárról, nem kell sokat autóznunk ahhoz, hogy élményekkel teli, aktív kikapcsolódásban legyen részünk. Íme, néhány lenyűgöző hely a környéken, amelyek biztos pontként szolgálnak egy kellemes kiránduláshoz, túrázáshoz – nemcsak a Kincses Város lakói számára.

Tordai- hasadék

Fotó: 123rf

Kolozsvártól mindössze 36 kilométerre található az ország egyik legszebb szorosa, a Hesdát-patak által mintegy 150 millió év alatt a mészkővonulatba vájt Tordai-hasadék. A közel 3 kilométer hosszú természetvédelmi terület mindkét irányból, Mészkő vagy Magyarpeterd felől indulva is bejárható. Az előbbihez jobb minőségű út vezet és még a bejárat előtt gyönyörű panoráma nyílik a hasadékra és környékére. A gazdag növény és állatvilággal rendelkező kanyont négy hídon át haladva térképezhetjük fel, a 200 méter magas sziklafalak mellett számos barlang teszi monumentális helyszínné. Jelzett turistaút nemcsak a hasadékon át vezet, de a hegygerinc tetején is – így nem kell ugyanazon az útvonalon haladva visszatérnünk. A környéken számos további jelzett útvonal várja a túrázókat: a legtöbb 3–5 óra alatt feltérképezhető, a leghosszabb pedig 29 kilométeres távon Kolozsvárral köti össze a természeti csodát.

Túri-hasadék

Fotó: Unsplash

A Kincses Városhoz még közelebb, Tordatúr közelében található egy másik, hasonlóan látványos természetvédelmi terület: a Rákok-patak által vájt, vadregényes Túri-hasadék. A szurdokvölgy oda-vissza 2–3 óra alatt bejárható, és kevésbé látogatottabb, mint a Tordai-hasadék. A nehezebb szakaszokon kötélpályák vezetnek, de odafigyeléssel ezek sem okoznak gondot. A vízálló túrabakancs ajánlott, és esős időben inkább halasszuk el a vízesésekkel és barlangokkal teli hasadék felfedezését, mert gyorsan megnőhet a vízszint.

A TERMÉSZET FIATAL DETEKTÍ'VJEI

A MOL Románia által finanszírozott Zöldövezet Program keretében az ökoturizmust népszerűsítő Potaissa Alapítvány összesen 12 Junior Ranger túraútvonalat alakított ki a Kolozsvár és Torda környéki, Natura 2000 hálózatba tartozó védett területeken. A kitűnő családi programot kínáló tematikus ösvényeken a kicsik a természet „detektívjeivé" válva, az információs táblák és iránytű segítségével nyomozhatnak a helyi flóra és fauna után, így játékosan tanulva fedezhetik fel a környék természet csodáit.

Torockó

Fotó: 123rf

Kolozsvártól csupán 60 kilométert kell déli irányba autóznunk, hogy belecsöppenjünk a hamisítatlan hegyvidéki falusi idillbe: a már Fehér megyében található Torockó fehérre meszelt egykori bányászházai a tiszteletet parancsoló Székelykő csúcsa alatt sorakoznak. Ha időben érkezünk, nemcsak hangulatos falusi sétára jut időnk, de a környék hegyeit is bejárhatjuk egy nap alatt. Vannak, akik a korai túrázásra esküsznek, hiszen így a napfelkeltét is megcsodálhatják az 1129 méter magas Székelykőről. A faluban pedig akár kétszer is átélhetjük az élményt, a hegycsúcs ugyanis reggel egy időre teljesen eltakarja az égitestet, így ahogy a mondás tartja, Torockón „kétszer kel fel a nap".

Fotó: 123rf

A torockószentgyörgyi vár és a Székelykő

A már-már skanzen hangulatú, hagyományait hűen őrző falu főteréről három különböző, jelzett turistaút indul a csúcsra. A falu felől nézve bal oldali irányból felvezető út közepes erősségű: legelőn majd erdőn keresztülhaladva érünk a hegyre vivő szakaszhoz. Van ennél megerőltetőbb, toronyiránt a hegynek induló csapás is, de valójában ez sem olyan nehéz, mint amennyire elsőnek tűnik. Bár néhány szakaszon olyan meredek, hogy nem látjuk a célt, jó erőnlétben lévők mintegy két óra alatt letudhatják a 3 kilométeres, 600 méter szintkülönbségű ösvényt és megcsodálhatják a Székelykőről eléjük terülő csodás panorámát. Ha a feljutáshoz a két meredekebb kapaszkodó valamelyikét választottuk, akkor érdemes könnyebb, de hosszabb úton visszatérnünk Torockóba. Ez a hegy déli oldaláról vezet le Torockószentgyörgy irányába, majd innen szekérúton sétálhatunk vissza a kirándulás kiindulópontjára. Ha még van erőnk, időnk és kedvünk, ne hagyjuk ki a Torockószentgyörgy fölé magasodó, 13. századi vár romjait sem, ami egy bő egy órás kitérővel járható meg.

Rekiceli-vízesés

Fotó: 123rf

A legenda szerint egy teljes pompába öltözött mennyasszony lezuhant a sziklákról, fátyla azonban fennakadt és úgy lebegett alá – ezt látva siratta meg a násznép, az ő könnyzáporukból alakult ki a 30 méter magas vízesés. Persze lehet, hogy csak az történt, hogy az 1000 méteres magasságban lévő zuhatag elnyúló formája és fehér színe miatt mennyasszonyi fátyolra emlékeztette az itt élőket, és ezért adták neki a Vălul Miresei (vagyis menyasszonyfátyol) nevet. Mindez másodlagos a Kolozsvártól 85 kilométerre, nyugatra lévő Havasrekettye település melletti természeti csoda látogatóinak, őket mindenképpen lenyűgözi a két lépcsőzeten lezúduló víz látványa – ez az Erdélyi-szigethegység legnagyobb hozamú vízesése. A zuhatag könnyen megközelíthető autóval, de ha már itt vagyunk érdemes gyalogosan bejárni a környéket. Felmászhatunk a vízesés melletti Sas-bércre vagy a patak mentén autózhatunk még mintegy 3 kilométert, amíg ki nem érünk a tisztásra. Innen indulhat a túra! Felfedezhetjük a táj fölé magasodó Fehér-köveket – bár nincs jelzett turistaút, a szellős terep kellően átlátható. Érdemes a sziklákat megkerülve felmászni a csúcsra, ahol nagyszerű panoráma tárul elénk a 250 méterre alattunk lévő völgyre, valamint a közeli hegytömbökre.

Tárnica-tó

Fotó: 123rf

A Kolozsvárt ivóvízzel ellátó, 215 hektáros gyűjtőtó nyáron népszerű célpont a vízi sportok kedvelői számára, de a hideg időszak beköszöntével is érdemes felkeresni. A Meleg-Szamos vizét szabályozó 97 méter magas gát 70 méter mély mesterséges tavat hozott létre a Gyalui-havasok csúcsai között. Erdélyben kifejezetten ritka, hogy egy tó partján egyszerre találjunk lomblevelű erdőket és meredek lejtőket, így a Kolozsvártól bő 30 kilométerre lévő terület kitűnő kirándulóhelyszín is. A környező, 1000–1200 méter magas bércekre számos ösvény és csapás vezet fel, amelyek teljesítéséhez nem szükséges kimagasló fizikum, menet közben pedig számos nagyszerű kilátópontról csodálhatjuk meg a tavat. A gáttól induló jelzett turistaúton például mintegy öt óra alatt megjárhatjuk a Lukács-kő (Piatra lui Lucaci) nevű bércet, ahonnan az egész környék belátható. Ugyaninnen indulva, és egy ideig közös szakaszon haladva juthatunk el a Dániel-kőig (Piatra lui Dan), ahol szintén csodás fotókat készíthetünk az alattunk kanyargó tóról.

AMI MÉG ÉRDEKELHET