Utazáshoz, utazásról – vakációs könyvajánló kicsiknek és nagyoknak

Korosztályok szerint válogattunk a legérdekesebb olvasnivalókból.

Fotó: Shutterstock

Utazni, kalandozni nyáron az igazi, de pici gyerekkel – sőt még a nagyobbacskákkal is – igazi kihívás. Hosszabb útra érdemes az utazáshoz kapcsolódó mesekönyveket magunkkal vinni, amelyekkel gyorsabban repül az idő.

3-6 éves korosztály

Liane Schneider/Ewa Wenzel Bürger: Bori utazik

A cserfes Bori az óvodai szünetben két hétre elutazik szüleivel a tengerhez, ahol mindennap kedvére fürödhet, játszhat és vetheti be magát a tengeri világba. Először kicsit szomorú, mert ez idő alatt nem találkozhat legjobb barátnőjével, Julcsival, de a tengerparti kalandok azonnal bűvöletbe ejtik a szőke kislányt. (Manó Könyvek)

Amandine Momenceau: Fellőtték a pizsamát!

Berci képtelen elaludni, de a bárányok számolgatása helyett inkább szkafanderbe bújik, és rakétájával egy kalandos űrutazásra indul. Vajon a Naprendszer bolygói között lavírozva sikerül kikerülnie a Nap lángcsóváit és az űrszörnyek ragacsos csápjait, vagy örökkön örökké űrfarkasként bolyong a kozmoszban? Berci kalandjait biztosan szájtátva hallgatják az ovisok. (Csimota Könyvkiadó)

Magali le Huche: Pepe és Vivaldi

Pepe éppen a karnevál idején érkezik Velencébe, az álarcosok, táncosok és zenészek forgatagába. A lagúnákon gondolák szelik a vizet, miközben Vivaldi remekművek szórakoztatják a hajókon utazó közönséget. A gombok megnyomásával Pepével karöltve fedezhetik fel a kicsik az olasz, romantikus várost és 16 részletet Vivaldi muzsikájából. (Geopen Könyvkiadó)

6-9 éves korosztály

Julia Donaldson: A csiga és a bálna

A kis csigabiga nagy vágya egy kalandos utazás, és szerencséjére felveszi őt egy hatalmas bálna, így végre eljuthat messzi-messzi tájakra. Ám közben a hatalmasra nőtt, vízi barát csávába kerül, aki csak az újdonsült barátra számíthat. Aki ismeri a Julia Donaldson író és Axel Scheffler illusztrátor párost, annak kötelező ezt a könyvet beszerezni, aki pedig csak most ismerkedik a gyerekmesezsenikkel, azok gyorsan dobják a kosárba a Majom mamája, a Zog, a sárkány vagy a Kvirtek és Kvartok mesét is. (Pagony Kiadó)

Legendás utazások – Vonatok

A gyönyörű könyv a vonatozás elképesztő múltjába repíti vissza a gyerekeket, a gőzmozdony feltalálásától egészen a lebegő mágneses vonatokig. A tíz kihúzható oldallal teljes képet kaphatnak a csemeték a vonatokról, vagonokról, és ha felemelik a kis ablakokat, betekintést nyerhetnek a legendás szerelvények belsejébe, vagy megismerkedhetnek a leghíresebb utasokkal is. (Napraforgó Könyvkiadó)

Zalka Csenge Virág: Nagyvárosi népmesék

A gyűjtemény olyan népmeséket tartalmaz, amelyek a városi gyerekek mindennapi élményeihez kötődnek: a játszóterekhez, az ismerős fákhoz a parkokban, vagy épp a szobrok fején pihenő madarakhoz. Zalka Csenge Virág több kontinens meséiből válogatta ki a könyvben szereplő történeteket, amelynek kis olvasói friss szemmel csodálkozhatnak rá megszokott környezetükre. (Móra Könyvkiadó)

9-12 éves korosztály

Emily Hawkins – R. Fresson: Havas kaland

Még felnőttként is izgalmas kalandokat kínál ez a nem mindennapi könyv, hiszen itt a folytatás csak az olvasón múlik. Nekik kell megküzdeni a veszélyekkel, taktikázni, és eldönteni, melyik úton indulnak tovább (a pörgettyű elárulja, jól döntöttek-e), miután egy ejtőernyővel, egy hátizsákkal és egy térképpel az Alpok csúcsai között landoltak. Főhősünk eredetileg farkasokat szeretett volna fotózni, de minden másképp alakult… veszélyek sora leselkedik rá, a célállomás pedig a biztonságos tábor. (HVG Könyvek Kiadó)

Király Anikó: A balatoni sellő

A kalandvágyó Szofi már tűkön ül, hogy felfedezhesse azt a helyet, ahová nagyszülei emléke köti, és hogy új barátokat szerezzen, köztük egy Jókai nevű írót. Az egész város az Anna-bálra készülődik, a bál szépe majd a Balaton Jégszíve nevű, gyönyörű ékszert viselheti. Ám különös események zavarják meg az előkészületeket: feltűnik a balatoni sellő, egy csendőr pedig mindent megtesz, hogy egy rejtélyes iránytű ne juthasson el a tulajdonosához... (Manó Könyvek)

Julia Donaldson: Szökjünk meg az óriásoktól!

A sulis gyerekek Behemankáról, az óriáslányról olvashatnak ebben a könyvben, aki egyszer csak lemászik az égig érő paszulyon, hogy néhány aranyos, élő játékot szerezzen magának az emberek – az igli engerek – földjén. Így esik meg az a „baleset”, hogy Stephen, Colette és Poppy az óriások fogságába esnek, és minden ügyességükre és leleményességükre szükségük lesz, hogy legyőzve az akadályokat végre haza térhessenek. Persze az sem könnyíti meg a dolgukat, hogy a nagyra nőtt lények halandzsa nyelven makognak. (Pagony Kiadó)

AMI MÉG ÉRDEKELHET