Íme Velence, ahogyan kevesek ismerik – fedezd fel mind a 6 városrész!

Velence hat, egyedi hangulatot árasztó városrészből áll. Tarts velünk egy rendhagyó városnézésre!

Fotó: Shutterstock

Az egykori Velencei Köztársaság székhelye két folyó, a Pó és a Piave torkolata között fekszik. Az 1987 óta az UNESCO Világörökséghez tartozó település hat negyedből áll, amelyeket emiatt a helyiek úgy neveznek: sestiere (vagyis: hatod). Mindegyik sajátos jellemzőkkel bír, érdemes külön-külön megismerni őket!

San Marco

Fotó: Shutterstock

A Velence védőszentjéről elnevezett városrészben minden megtalálható, ami a turistákat érdekelheti. A Szent Márk katedrális, a Campanile harangtorony és a Dózse Palota csupán rövid sétára található egymástól. A Fondaco dei Tedeschi egykoron a lagúnákba érkező német kereskedők palotája volt, ma pedig a városközpont legfontosabb bevásárlóközpontja, de a Calle Larga XXII Marzóban is egymást érik a luxusüzletek.

San Polo

Fotó: Shutterstock

A Canal Grande túloldalán található a város legkisebb kerülete, a San Polo, amely ugyan közel van a San Marcóhoz, de teljesen más a hangulata. Menj végig a Rialtó-hídon, andalogj céltalanul a sikátorokban, az apró utcákban, hogy megismerd a velencei történelem autentikus részleteit. A Mercato di Rialto piacon friss gyümölcsöket, zöldségeket és tengeri finomságokat lehet vásárolni.

Castello

Fotó: Shutterstock

A Castello sestiere Velence igazi művészeti gócpontja. A közvetlenül a lagúnákra néző, csendesebb negyed méltán híres a nagy, körbekerített Biennálé-kertekről, amire érdemes időt szánni, de érdemes megnézni az egykori hajóépítő- és fegyvergyárat, az Arzenált is. A Parco delle Rimembranze a város leghíresebb parkja, bicikliúttal, játszótérrel és számos sportpályával.

Cannaregio

Fotó: Shutterstock

Ez a város legnagyobb és legnépesebb negyede. Ellentétben San Marcóval, itt minden nagyon helyi, és míg napközben komoly forgatag jellemzi, úgy éjjel ez a város legcsendesebb pontja. Korábban ez volt Velence zsidó negyede, így a két aktív zsinagógán kívül múzeumokat és számos kóser étteremet is felkereshetsz.

Santa Croce

Fotó: Shutterstock

Velence egyetlen olyan városnegyede, ahol az autók és a buszok úgy közlekedhetnek, hogy nem kell többször megállniuk az utak hiánya és az útjukba került csatornák miatt. Lehet, hogy a Santa Croce kevésbé látványos a többi kerületnél, de itt is rengeteg program közül választhatsz. Felfedezheted a Palazzo Mocenigo Múzeumot, a Ca' Pesaro-i – Modern és Keleti Művészet Múzeumot vagy a Fondaco dei Turchi Természettudományi Múzeumot és a San Stae templomot. Ha csatlakozol egy Santa Croce-i gyalogtúrához, megismerheted a Canal Grande mentén található pazar műemlékeket, valamint a hangulatos csatornákat és sikátorokat.

​Dorsoduro

Fotó: Shutterstock

A Dorsoduro sestiere magában foglalja a Giudecca szigetet is, ahol Velence legérdekesebb múzeuma és legnépesebb egyetemei találhatók – mint például a híres Ca’ Foscari Egyetem –, így ez a kerület tele van éttermekkel és szórakozási lehetőségekkel. Trendi butikhotelek, pompás gasztro-élmények, valamint világhírű kortárs művészeti alkotások jellemzik a városrészt.

AMI MÉG ÉRDEKELHET