Spanyolországban találjuk Európa legzöldebb nagyvárosát

Sorozatban ötödször nyerte el a FAO díját.

Fotó: Shutterstock


Sétáló városok, nagyszerűen kialakított tömegközlekedés, a helyiek és a turisták rendelkezésére álló rengeteg zöld terület – Európa nem szűkölködik fenntartható desztinációkban. Egy friss ENSZ-felmérésből pedig az is kiderül, melyik a kontinens „legfásabb" nagyvárosa.

Immár sorozatban ötödik éve, hogy Madrid kapja meg az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által odaítélt a „Világ legfásabb városa” díjat. A spanyol főváros nemcsak fáinak, hanem rengeteg parkjának és egybefüggő zöldövezetének köszönheti a rendszeres elismerést. A siker titka, hogy a 3,3 milliós Madrid felel meg a legjobban a városi zöldfelületek iránti elkötelezettség alábbi öt szabványának:

  • 1. a fák kezelésével foglalkozó struktúra fenntartása
  • 2. a fák naprakész összeírása és leltára
  • 3. a pénzügyi források elkülönítése
  • 4. a fák gondozására vonatkozó jogszabályok és szabályozások létrehozása
  • 5. a környezettudatosságot elősegítő akciók szervezése.

Fotó: Unsplash

Madridban városszerte 210 ezer új fát ültettek az elmúlt négy évben, és a városvezetés további félmillió palántát telepítését vállalta a közeljövőben. A FAO egyik kiemelt célkitűzése, hogy programjaival arra ösztönözze a nagyvárosok vezetőit: minél zöldebb környezetet teremtsenek a központokban élők számára.

A jelek szerint jelenleg Madridban áll a legközelebb egymáshoz az ember és természet.

Fotó: Shutterstock

El Retiro, Casa de Campo, Parque del Oeste, Madrid Río, Parque Juan Carlos – csupán néhány a kihagyhatatlan madridi parkok és kertek közül, ahol megpihenhetünk vagy lazíthatunk a csodálatos spanyol fővárosban.

AMI MÉG ÉRDEKELHET