2024-11-16
Comori faimoase pierdute, care încă mai sunt căutate și în zilele noastre
Deși tehnologia modernă poate face multe, există unele probleme la care nici cea mai avansată Inteligență Artificială nu poate răspunde. De exemplu, locația comoarelor despre care mulți oameni știu că există, dar nimeni nu a reușit încă să le găsească.
Una dintre cele mai valoroase pietre prețioase din lume, diamantul Florentine al Habsburgilor a dispărut de peste o sută de ani. Diamantul galben de 137 de carate a fost extras în India și a intrat în posesia familiei conducătoare a monarhiei austro-ungare la începutul secolului al XX-lea. După Primul Război Mondial, împăratul Carol I a abdicat și a emigrat în Elveția. El a încredințat comoara unui avocat pe nume Bruno Steiner, ceea ce nu a fost o decizie bună, pentru că diamantul florentin a dispărut. Deși Steiner a fost acuzat și arestat, nu au fost găsite dovezi ale vinovăției sale și, în cele din urmă, a fost eliberat. Cea mai populară teorie este că piatra prețioasă a fost tăiată în bucăți mai mici și acum este probabil împrăștiată în întreaga lume.
Unul dintre cele mai faimoase furturi de artă nerezolvate este opera pictorului manierist Caravaggio, din secolele al XVI-lea și al XVII-lea. Tabloul intitulat „Nașterea cu Sfântul Francisc și Sfântul Laurențiu” a fost expus în Capela San Lorenzo din Palermo timp de peste 350 de ani, până când a dispărut, în 1969 și de atunci nu a mai fost găsit. În urma unei acuzații făcute în 2017 de un infractor pe nume Gaetano Grado, cei mai mulți suspectează că pânza ar fi fost scoasă din ramă de membri ai mafiei siciliene.
Printre legendele comorilor pierdute ale lumii se numără o poveste maritimă clasică: cea a Flor De La Mar, o navă portugheză construită în 1502 pentru a transporta bunuri și pradă din Asia. Cu o masă proprie de 400 de tone, a fost cea mai mare navă portugheză din acea perioadă, însă, dimensiunile sale au condus și la probleme serioase de echilibru. În 1511, după ce Malacca a fost prădată cu succes, pe navă au fost încărcate bunuri în valoare actuală de peste 2,6 miliarde de dolari (inclusiv 60 de tone de aur), dar Flor De La Mar, care a fost surprinsă de o furtună neașteptată în apropiere de Sumatra, s-a scufundat împreună cu comoara. În anii 1980, a fost chiar organizată o expediție privată pentru a o căuta, dar aceasta a fost întreruptă din cauza disputelor juridice dintre Portugalia, Malaezia și Indonezia.
Considerate o culme a designului de bijuterii, celebrele ouă Fabergé sunt un simbol al stilului de viață somptuos al dinastiei țariste ruse Romanov. Ouăle decorative au fost realizate între 1885 și 1917 de renumitul bijutier de origine franceză Peter Carl Fabergé, la comanda țarilor Alexandru al III-lea și Nicolae al II-lea – însă, soarta a nouă dintre cele 52 de ouă realizate de acesta rămâne necunoscută. Nu se știe nimic despre obiectele ornamentale care au dispărut în tumultul revoluției din 1917, cel mai probabil fiind distruse sau încă ascunse în colecțiile private ale unor miliardari.
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!