Transformă-ți grătarul într-un festin - iată 4 rețete irezistibile! Transformă-ți grătarul într-un festin - iată 4 rețete irezistibile!
Foto: Vincent Keiman/Unsplash

2025-04-26

  • Drive
  • Gastronomie
  • Transformă-ți grătarul într-un festin - iată 4 rețete irezistibile!

Transformă-ți grătarul într-un festin - iată 4 rețete irezistibile!

Ieșirile la iarbă verde, fie în curte, fie într-o poiană liniștită, oferă ocazia perfectă de a găti preparate savuroase direct pe grătar. Este momentul ideal pentru a experimenta rețete noi, pentru a îmbina gusturi tradiționale cu arome exotice și pentru a transforma o simplă masă într-o adevărată sărbătoare culinară. Îți propunem patru rețete delicioase și rafinate, care vor impresiona orice invitat.

Vițel cu unt condimentat și sparanghel

INGREDIENTE:

  • 800 g scăricică de vițel
  • 1 kg sparanghel verde
  • 50 g brânză cu mucegai
  • 100 g unt
  • 1 buc lămâie bio
  • 1 legătură tarhon proaspăt
  • 2 căței de usturoi
  • 50 ml ulei de măsline
  • sare, piper

 

  • Usturoiul pisat se mixează în ulei de măsline împreună cu coaja rasă de la o lămâie și piper proaspăt măcinat, apoi se freacă bine cu el feliile de carne, câteva ore înainte de a le prăji.
  • Se amestecă untul la temperatura camerei împreună cu brânza cu mucegai și tarhonul mărunțit.
  • Se îndepărtează porțiunea lemnoasă de la sparanghel. Se lasă sparanghelul să fiarbă 5-6 minute în apă cu suc de lămâie și sare.
  • Carnea lăsată la temperatura camerei se sărează și se prăjește pe grătar.
  • După ce e gata, se acoperă cu un capac și se lasă 5 minute să se odihnească. Se servește cu unt condimentat și sparanghel.
Image
Foto: Shutterstock
Pui cu miere și sos de unt

INGREDIENTE

  • 700 g piept de pui
  • 2 fire de ceapă verde
  • 100 g unt
  • 100 ml vin alb
  • 100 ml ulei de măsline
  • 1 lămâie
  • 3 căței de usturoi
  • 1 legătură cimbrișor proaspăt
  • 1 linguriță chilli măcinat
  • 2 linguri miere
  • sare, piper

 

  • Se prepară un sos din ulei de măsline, sucul de la o jumătate de lămâie, usturoi pisat, cimbrișor tocat mărunt, miere și chilli, în care se marinează o noapte întreagă carnea de pui feliată.
  • Ceapa verde se prăjește în foarte puțin unt încins, apoi se toarnă vinul și se fierbe câteva minute.
  • Restul de unt se adaugă treptat, amestecând mereu.
  • Puiul se sărează și se pune la prăjit pe grătar, cca 5-7 minute.
Image
Foto: Shutterstock
Plăcintă cu spanac și feta

INGREDIENTE

  • 500 g aluat de foaie de plăcintă
  • 300 g brânză feta
  • 300 g spanac proaspăt
  • 1 ou
  • 30 ml ulei de măsline
  • 2 căței de usturoi
  • nucșoară
  • sare

 

  • Usturoiul pisat se prăjește într-o tigaie încinsă, cu puțin ulei. Se adaugă spanacul, nucșoara și sarea.
  • Foaia de plăcintă se întinde într-o grosime de cca 2 mm, apoi se taie în patru.
  • Pe o parte a foii se pune spanacul și feta. Marginile foilor se ung cu ou bătut, apoi se împăturește plăcinta.
  • Când este pregătit jarul, se pune o placă metalică peste grătar și se așază plăcintele pe placă, apoi se închide capacul grătarului.
  • Se întorc din când în când – ar trebui să fie gata în aproximativ 10 minute. Acest fel poate fi preparat și la cuptor, dacă nu avem grătar cu cărbuni.
Calamari umpluți

INGREDIENTE

  • 6 buc calamari curățați
  • 400 g brânză feta
  • 150 g roșii uscate
  • 300 g roșii proaspete
  • 50 ml vin alb
  • 50 ml ulei de măsline
  • 4 cuișoare
  • 1 linguriță oregano
  • sare, piper boabe
  • lămâie (pentru servit)

 

  • Cuișoarele se zdrobesc împreună cu câteva boabe de piper într-un mojar, după care se amestecă cu vinul alb și uleiul de măsline.
  • Calamarii se lasă la macerat pentru o noapte în acest amestec. Roșiile proaspete se decojesc și se îndepărtează semințele, după care se taie bucățele.
  • Se amestecă cu roșiile uscate, oregano și cubulețele de feta.
  • Se umplu calamarii cu acest amestec, folosind scobitori pentru a-i închide.
  • Înainte de a-i prăji se sărează ușor, apoi se prăjesc pe grătar, întorcându-i pe toate părțile.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!