Puțini cunosc paradisul gastronomic ascuns al Spaniei Puțini cunosc paradisul gastronomic ascuns al Spaniei
Alhaurín el Grande, Spania
Foto: Shutterstock

2025-09-21

Puțini cunosc paradisul gastronomic ascuns al Spaniei

Sudul Spaniei este pe bună dreptate popular în rândul călătorilor, însă majoritatea alege orașele foarte frecventate, precum Sevilla, Alicante sau Málaga. Totuși, la doar o jumătate de oră cu mașina de Málaga, se află o așezare mică, dar surprinzător de ofertantă, pe care o vei îndrăgi ușor chiar și numai pentru bucătăria ei.

Alhaurín el Grande nu atrage doar prin atmosfera autentică a sudului Spaniei, ci – ca membru al programului Pueblos Gastronómicos – este și o destinație culinară în toată regula. Amplasat în regiunea Costa del Sol, aproape de Málaga, orășelul are o denumire care provine din termenul arab „Alhaurín”, cu mai multe sensuri: „grădina lui Allah” și „vale”. În Evul Mediu, a fost un important centru agricol, unde se cultivau în special măslini, citrice și legume variate. De-a lungul timpului, pe aici s-au succedat dominații romane, vizigote și arabe, astfel că localitatea păstrează un bogat patrimoniu istoric.

Lista obiectivelor este deschisă de Capela Santa Vera-Cruz, construită în stil baroc în secolul al XVI-lea, dar merită vizitate și Biserica Encarnación, precum și fragmentele de zid ale fostei fortărețe Fahala. Pentru dimensiunile sale, orașul se mândrește cu surprinzător de multe muzee: Molino de los Corchos, amenajat într-o veche moară maură, casa-muzeu a scriitorului spaniol Antonio Gala, Muzeul Pâinii (El Colmenero – Museo del Pan) și Muzeul Agriculturii (Museo de la Agricultura) promit vizitatorilor programe interesante.

Uleiul de măsline rămâne și astăzi protagonistul locului. La Muzeul Uleiului de Măsline (Aceites Molisur), tururile ghidate prezintă întregul proces de producție, iar la final se oferă degustări și posibilitatea de cumpărare. Moștenirea gastronomică a confirmat pe bună dreptate Alhaurín el Grande ca un loc special în rândul membrilor Pueblos Gastronómicos: gazpacho-ul cu ulei de măsline, pâinea integrală specifică, diversele tipuri de cârnați și brânza de capră sunt adevărate mărci locale. La capitolul vinuri, cele mai populare sunt Moscatel de Málaga și Tinto. Dintre preparatele emblematice, programul evidențiază supa poncima cu pâine și legume, precum și torrijas cu cartof dulce și miere.

Image
Foto: Shutterstock

Iar dacă după degustări vrei să faci și un pic de mișcare, nu trebuie să mergi departe: traseul Sendero Fuente del Acebuche și masivul Sierra de Mijas oferă un peisaj variat, iar Barranco Blanco, cu bălți și mici cascade, este un obiectiv turistic deosebit de fotogenic. Dacă îți dorești și un peisaj marin, cea mai apropiată plajă se află la Fuengirola, însă la Marbella, Estepona și, desigur, Málaga e la fel de ușor de ajuns.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!