Băutura clasică de Crăciun cu o istorie captivantă Băutura clasică de Crăciun cu o istorie captivantă
Foto: Shutterstock

2024-12-22

Băutura clasică de Crăciun cu o istorie captivantă

Lichiorul de ouă este, din punct de vedere istoric, o adevărată băutură de iarnă, în special de Crăciun, fiind consumat în cadrul sărbătorilor festive din întreaga lume. În funcție de țară, există multe variante locale specifice, iar istoria sa este cu totul unică.

Deși inventatorul lichiorului de ouă rămâne necunoscut, nu există nicio îndoială că acesta își are originea în Marea Britanie. Rețeta clasică necesită ouă, lapte, smântână, zahăr și scorțișoară. Deoarece laptele, sherry-ul și ouăle au fost pentru mult timp disponibile doar pentru elită, lichiorul de ouă a fost de la început o băutură exclusivistă. Călugării medievali adăugau adesea smochine și ouă la o băutură cunoscută sub numele de posset, care era un fel de lichior de ouă aromat.

Dar de ce a devenit o băutură de Crăciun? Principalul motiv a fost faptul că lichiorul de ouă nu putea fi răcit suficient în alte perioade.

Amestecul trebuia păstrat într-un loc răcoros timp de câteva zile și gustat în mod regulat. Prin urmare, până la inventarea frigiderelor, lichiorul de ouă putea fi preparat și băut doar iarna, în preajma Crăciunului, fără să se strice.

Image
Foto: Shutterstock

În coloniile englezești din America de Nord, unde vacile și găinile erau numeroase, lichiorul de ouă a devenit rapid popular, iar George Washington a fost unul dintre cei care îl adorau. Versiunea primului președinte american era, de asemenea, bogată în brandy, whisky, rom și sherry. Lichiorul de ouă este chiar numele unei revolte din istoria americană, care a izbucnit la faimoasa Academie Militară West Point în ziua de Crăciun din 1826 și în care a jucat un rol Jefferson Davis, ulterior președinte al Confederației. Ocolind interdicția instituită de universitate, studenții au introdus în mod clandestin lichior de ouă în cadrul sărbătorilor de Crăciun. Cu toate acestea, profesorii au descoperit că unii cadeți erau mai veseli decât de obicei și a izbucnit o revoltă, care a provocat pagube importante în clădirile academiei.

O anchetă asupra incidentului, care a durat până în luna mai, a dus la expulzarea a 20 de studenți.
Image
Foto: Shutterstock

Lichiorul de ouă original se prepară cu brandy sau bourbon și puțin rom brun. Cu toate acestea, există diferite versiuni de lichior de ouă în diferite țări.

  • În Puerto Rico, laptele de nucă de cocos, laptele condensat, scorțișoara și romul alb intră în compoziția unei versiuni locale numite Coquito.
  • Olandezii preferă băutura lor cu cacao, iar coniacul este combinat cu frișcă bătută.
  • În Polonia, bineînțeles, vodca (sau romul alb) este baza pentru o băutură preparată cu stafide și miere, cunoscută sub numele de kogel mogel.
  • Lichiorul de ouă german făcut în casă este preparat cu vodcă și coniac, în timp ce rompopul mexican conține vanilie, migdale, scorțișoară și rom.
  • În Japonia, o versiune locală numită tamagozake este servită cu sake și miere.
  • Italienii și-au denumit propria versiune, pe bază de whisky sau brandy, Bombardino, care este cel mai populară în jurul stațiunilor de schi din Alpi.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!