Au găsit rețeta de acum 4.000 de ani și au preparat cel mai vechi sortiment de bere din lume! Au găsit rețeta de acum 4.000 de ani și au preparat cel mai vechi sortiment de bere din lume!
Foto: Shutterstock/AI

2025-01-28

  • Drive
  • Gastronomie
  • Au găsit rețeta de acum 4.000 de ani și au preparat cel mai vechi sortiment de bere din lume!

Au găsit rețeta de acum 4.000 de ani și au preparat cel mai vechi sortiment de bere din lume!

Alături de vin, berea este cea mai populară băutură alcoolică din lumea modernă și se pare că în antichitate nu era altfel. Mesopotamienii sumerieni erau pasionați de această băutură, care seamănă foarte puțin cu berea așa cum o știm noi, iar datorită unei descoperiri arheologice din Irak știm acum cum era preparată.

În 2018, arheologii irakieni au descoperit una dintre cele mai vechi scrieri legate de bere în zona din jurul fostului oraș Uruk. Descoperirile arată că mesopotamienii antici trăiau la fel ca noi: jucau jocuri de societate, munceau și își trimiteau scrisori unii altora pe tăblițe de lut.

Iar una dintre aceste tăblițe cuneiforme s-a dovedit a fi de fapt un fluturaș de salariu. Cu toate acestea, angajatorii plăteau uneori angajații nu numai în numerar, ci și în bere.
Image
Foto: Shutterstock/AI

Dar rețeta pentru ceea ce se crede a fi cea mai veche modalitate de a prepara berea a fost descoperită într-un imn de la mijlocul secolului al XX-lea î.Hr. Berea era atât de importantă pentru sumerieni încât i-au dedicat chiar și o zeiță: Ninkasi este considerată zeița berii și a fabricării de bere, iar figura ei întruchipează atât efectele pozitive, cât și cele negative ale consumului. Un poet necunoscut i-a scris un imn în 1800 î.Hr.

Pe lângă faptul că au aruncat lumină asupra obiceiurilor sumeriene, versurile imnului lui Ninkaszi au dezvăluit și modul în care era preparată băutura fermentată acum 4 – 6000 de ani.

Rețeta a fost încercată pentru prima dată de fondatorul Anchor Brewing Company din San Francisco. Potrivit lui Fritz Maytag, berea avea un conținut de alcool de 3,5 la sută, dar avea un gust „uscat și deloc amar”, ceea ce semăna foarte mult cu cidrele de mere de astăzi. Interesant este faptul că sumerienii trebuiau să bea bere prin paie, deoarece băutura era mult mai densă la acea vreme. De atunci, desigur, mulți alții au încercat să urmeze rețeta, cum ar fi Max Miller, fonadtorul canalului YouTube Tasting History, care se concentrează pe mâncăruri istorice.

 

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!