Cum a devenit un biscuit antic roman faimoasa gofră? Cum a devenit un biscuit antic roman faimoasa gofră?
Foto: Shutterstock

2024-11-01

Cum a devenit un biscuit antic roman faimoasa gofră?

Gofrele sunt unele dintre cele mai cunoscute și iubite deserturi ale vremurilor noastre, în întreaga lume și pot fi consumate dulci sau sărate, într-un singur strat sau sub formă de sandwich, cu o varietate de topping-uri. Dar de unde provin și care au fost primele lor versiuni?

Astăzi sunt disponibile aproape toate variantele imaginabile de gofre, de la cele cu miere și gem, la cele cu fructe, ciocolată, frișcă sau brânză. Dar ceea ce puțini oameni știu este că desertul asemănător clătitelor nu este un preparat modern. Este considerat de istoricii culinari un aliment care datează de mii de ani, iar potrivit lui Giorgio Franchetti, autorul cărții Dining With The Ancient Romans, își au originea în Roma antică.

El crede că gofrele sunt probabil un descendent al unui fel de mâncare antic, crustula. Acești biscuiți mici și dulci erau preferații romanilor, iar Franchetti deduce din cuvântul latin „crustulum”, că, mușcând din bunătățile crocante, acestea aproape că se topeau în gură.
Image
Crustula probabil a arătat ca biscuiții obișnuiți
Foto: Nathan Dumlao/Unsplash

Deși nu avem nicio înregistrare a formei prăjiturilor, Franchetti spune că acestea erau plate, iar aluatul lor folosea aceleași ingrediente de bază ca și gofrele de astăzi. Cercetările sale l-au condus la concluzia că crustula provine probabil din pâinea dulce grecească cu măsline (în latină panis obelius), care era coaptă între două plăci de fier încins și consumată, în principal, în timpul festivităților dionisiace.

Image
Foto: Mary West/Unsplash

Prepararea crustulei nu era complicată. Aluatul era făcut de obicei din făină, miere și un fel de grăsime. În zilele noastre, untul este principalul ingredient folosit pentru gofre, însă romanii nu-l prea apreciau. Era considerat un produs secundar nedorit, de obicei, folosit doar în cosmetică. Franchetti descrie modul în care crustulum a fost vândut ulterior la comercianții ambulanți și a fost adesea folosit de profesori ca recompensă pentru elevii lor. Cu toate acestea, adevărata lor popularitate a început atunci când au apărut ca desert la mesele festive.

Datorită expansiunii vaste a Imperiului Roman, crustula s-a răspândit în diferite regiuni ale Europei și, până la căderea Imperiului, în secolul al V-lea, era deja parte integrantă a gastronomiei regiunilor.
Image
Ferratelle
Foto: Shutterstock

Este posibil să fi ajuns în Orientul Mijlociu prin intermediul unor rute comerciale importante în Evul Mediu și, cel mai probabil, a fost adusă în America (cunoscută atunci ca Lumea Nouă) de coloniștii olandezi în secolul al XVII-lea. Potrivit lui Franchetti, în Evul Mediu a fost dezvoltată forma de grilaj a gofrelor de astăzi, cu unele rafinamente în tehnica de preparare. Biscuitul ferratelle, pe care majoritatea oamenilor îl consideră predecesorul direct al gofrelor și succesorul crustulei, a apărut ceva mai târziu. Biscuitele ferratelle aveau deja un model de rețea distinctiv, care era obținut prin utilizarea unor plăci de fier special ștanțate.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!