2024-04-29
Secretul bucătăriei japoneze: al cincilea gust
Bucătăria japoneză este un amestec sofisticat de ingrediente din arhipelag, cu arome inimitabile și metode și percepții locale: armonia celor cinci arome este la baza conceptului gastronomice japoneze.
Astăzi, orice oraș european ar fi de neconceput fără restaurantele, aromele și tehnicile de gătit japoneze. Nu este o coincidență faptul că gastronomia japoneză este în creștere în întreaga lume, și nu numai din cauza dorinței de a găsi mâncăruri noi și exotice.
Inspirată de budism și de shintoism, gastronomia japoneză este considerată de mulți o adevărată formă de artă.
UNESCO a recunoscut în mod oficial importanța ei în urmă cu câțiva ani, când a înscris bucătăria tradițională japoneză (vasoku) pe Lista Patrimoniului Mondial. Tradiția culinară a țării asiatice poate fi urmărită cu aproximativ 2.000 de ani în urmă, sub influența chineză, iar mai târziu a fost influențată de sosirea călugărilor coreeni. Ultimele rafinamente au fost aduse în timpul perioadei Edo, în secolul al XVII-lea.
Foto: Unsplash
În plus, bucătăria japoneză este una dintre cele mai sănătoase din lume, fapt reflectat de speranța de viață ridicată a țării, de 85,5 ani - cu un deceniu mai mult decât la noi. Mâncărurile tradiționale japoneze sunt sărace în calorii, zahăr, carne și grăsimi saturate și bogate în cereale sănătoase, leguminoase și pește.
Studiul filozofiei culinare japoneze ar trebui să înceapă cu armonia celor cinci elemente sau a celor cinci arome, deoarece scopul principal al bucătarilor locali este de a obține un nivel ridicat de echilibru între ingredientele din preparatele lor, iar acest lucru se realizează prin combinarea celor cinci arome.
Foto: Unsplash
În Japonia, cele patru arome de bază pe care le cunoaștem (sărat, acru, dulce și amar) sunt completate de a cincea: pasta miso și sosul de soia sunt principalele surse de umani, care este corpolent, sărat și, de asemenea, tipic pentru preparate din carne.
Este, în esență, gustul unui aminoacid, L-glutamatul.
Denumirea umami, care se regăsește într-un număr tot mai mare de bucătării din întreaga lume, este una atrăgătoare, deoarece cuvântul japonez înseamnă pur și simplu "gust delicios". Deși pe toată suprafața limbii se găsesc receptori gustativi capabili să detecteze "al cincilea gust", umami nu apare de la sine. Totuși, atunci când este combinat cu alte arome, acesta crește semnificativ intensitatea acestora și efectul lor asupra papilelor gustative - motiv pentru care este adesea folosit pentru a intensifica gustul alimentelor inferioare.
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!