2024-11-29
A fost aleasă cea mai bună brânză din lume! Nu vei ghici niciodată de unde provine!
Având în vedere că unele estimări sugerează că există peste două mii de tipuri de brânză pe Pământ, nu e de mirare că, având atât de multe opțiuni, poate părea o sarcină imposibilă să o alegi pe cea mai bună. Aici intervin experții de la World Cheese Awards, care în fiecare an studiază cu atenție brânzeturile pe care producătorii le înscriu în competiție. Deși a fost o decizie grea, juriul a reușit să aleagă un câștigător și în acest an.
În ultimele trei decenii, World Cheese Awards și-a construit treptat o reputație și a devenit unul dintre cele mai respectate concursuri de brânzeturi. Juriul format din 240 de membri acordă medalii pe baza mai multor criterii, cum ar fi aspectul, textura, aroma și gustul, iar în acest an au concurat 4.786 de tipuri de brânzeturi din 47 de țări. În prima rundă a concursului, experții au selectat 104 brânzeturi „super gold”, înainte de a restrânge lista la 14 concurente de top.
Câștigătorul, cu 86 de puncte, a fost Queijo de Ovelha Amanteigado, o brânză fabricată din lapte de oaie cu unt de la producătorul portughez Quinto do Pomar. Desigur, aceasta este doar o jumătate de surpriză: chiar dacă Portugalia nu este considerată o „superputere a brânzeturilor”, o vizită în această țară este o modalitate excelentă de a degusta brânzeturi artizanale, de primă clasă, de oaie și de capră. Delicatesa portugheză a reușit să învingă două brânzeturi elvețiene: cremosul și acrișorul Tea Fondada s-a clasat pe locul al doilea cu 84 de puncte, iar durul Alpenhorn Mifroma a obținut același număr de puncte. Următoarele două locuri au fost adjudecate de sortimentul spaniol La Cava Barus García-Baquero și cel american, Bayley Hazen Blue.
Top 14 include patru brânzeturi elvețiene, trei italiene, două spaniole, una americană, una portugheză, una braziliană, una germană și una norvegiană, care pot fi găsite pe site-ul oficial. Lista arată astfel:
- Queijo de Ovelha Amanteigado, Portugalia;
- Tea Fondada, Elveția;
- Alpenhorn Mifroma, Elveția;
- La Cava Barus García-Baquero, Spania;
- Bayley Hazen Blue, SUA;
- Pecorino Bislacco al Rum e Tabacco, Italia;
- Blugins, Italia;
- Affineur Walo Creamy Lion Cheese din Thurgau, Elveția;
- Passionata, Brazilia;
- Snertingdal ysteri Godbiten, Norvegia;
- Alte Hexe, Elveția;
- Valleclaro, Spania;
- Baldauf 1862 Meisterstück Alpkäse, Germania;
- Tatie, Italia.
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!