2025-08-20
Costă 50 de lei în magazin, dar acasă cultivi acest ingredient exotic aproape gratuit
Iubitorii bucătăriei asiatice au întâlnit cu siguranță deja gustul special al ciupercii shiitake. Această delicatesă nu este potrivită doar pentru pad thai sau supe, ci poate fi servită și ca fel principal. Deși pare exotică și greu de găsit, adevărul este că se poate cultiva foarte bine chiar și în propria grădină – și asta chiar în condiții în care alte plante nu ar supraviețui.
Mulți cred că shiitake este un ingredient inaccesibil, pe care îl putem gusta doar la restaurant sau prin comenzi speciale. Crystal Schmidt, creatoarea canalului de YouTube „Whole-Fed Homestead”, arată însă că nu e nevoie de magazine scumpe pentru a aduce această ciupercă gustoasă în bucătărie. Cultivarea ei acasă nu doar că este simplă, ci și mult mai avantajoasă decât varianta cumpărată, care costă în jur de 50 lei/kg, în funcție de magazin. Particularitatea ciupercii shiitake constă în faptul că se dezvoltă în medii unde alte plante nu ar rezista. Este important ca buștenii folosiți pentru cultură să nu fie expuși direct la soare și să fie protejați de îngheț. În rest, cultura are nevoie doar de suficientă umiditate.

Schmidt rezumă procesul de cultivare în șase pași esențiali:
- Pregătirea buștenilor – Alege bușteni proaspăt tăiați, cu diametrul de 10–20 cm și lungimea de aproximativ 1 metru, din stejar, fag sau carpen, pe care să-i lași la odihnit două săptămâni.
- Găurirea buștenilor – Fă găuri de aproximativ 2,5 cm adâncime, dispuse în model romboidal, la distanțe de 15–20 cm între ele.
- Inocularea miceliului – Introdu spori de ciupercă în găuri, cu ajutorul unor dibluri de lemn.
- Sigilarea găurilor – Acoperă găurile cu ceară de albine pentru a proteja miceliul.
- Incubarea buștenilor – Așază buștenii într-un loc umbrit și aerisit, pe un suport, nu direct pe pământ. Menține-i umezi prin pulverizare sau prin scufundare ocazională în apă. Miceliul are nevoie de timp (și răbdare): 6–12 luni pentru a coloniza lemnul.
- Stimularea fructificării – După această perioadă, scufundă buștenii timp de 24 de ore în apă rece. La câteva zile după aceea, ciupercile shiitake vor începe să apară și poate începe recoltarea.
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!