2024-11-27
Ce este Doburoku și de ce câștigă popularitate în ciuda trecutului său ilegal în Japonia?
Băuturile alcoolice japoneze sunt în plină ascensiune. Sake-ul și whisky-ul, în special, sunt faimoase în întreaga lume și pot fi găsite în multe baruri din întreaga lume. Cu toate acestea, în ultima vreme, un alt preparat japonez a câștigat popularitate: doburoku.
Doburoku, tradus prin licoare „tulbure” sau „nerafinată”, poate nu sună cunoscut pentru toată lumea, dar, cu siguranță, are o lungă istorie în Japonia. Unul dintre ingredientele principale fiind orezul, băutura a existat încă de pe vremea când cerealele și-au făcut apariția în țară. Spre deosebire de sake-ul obișnuit, prepararea doburoku nu este atât de complicată. La fel ca vărul său mai cunoscut, rețeta cere un ferment de drojdie, orez, kouji sau ciupercă de orez și apă. Cu toate acestea, în loc să se adauge ingredientele treptat, pe parcursul mai multor zile, pentru a face doburoku se adaugă toate ingredientele odată. Acest proces înseamnă că faza de fermentare este mult mai scurtă, creând o băutură mai dulce, cu un procent de alcool mai scăzut (6-12%). Faptul că nu este filtrată ulterior îi conferă băuturii aspectul tulbure.
Această simplitate a rețetei a făcut ca doburoku să fie o alegere populară printre fermierii japonezi pentru o perioadă foarte lungă de timp. Preoții șintoiști au preluat și ei obiceiul de a prepara băutura, în special în timpul festivalurilor și al altor ocazii speciale. Acest lucru a continuat timp de secole și, în 1855, existau 459 de producători de doburoku numai în Edo (acum Tokyo), potrivit lui Utsunomiya Hitoshi, director al Asociației Producătorilor de Sake și Shochu din Japonia (JSS). Cu toate acestea, sfârșitul perioadei Edo (1603 – 1868) a însemnat, în multe privințe și sfârșitul doburoku. Guvernul centralizat Meiji a văzut potențialul fiscal al fabricilor de bere și al distileriilor, restricționând treptat activitățile de fabricare a berii la domiciliu. Până în 1899, a fost instaurată o interdicție totală a băuturilor alcoolice preparate acasă.
Unii oameni încă își mai preparau propriile loturi ilegale, iar sanctuarele șintoiste aveau voie să producă această băutură pentru a fi folosită în timpul ritualurilor. Conform Travel Tomorrow, din 2003, băutura a revenit în forță. În acel an, guvernul japonez a început să permită anumitor hanuri și restaurante să vândă doburoku. Aceste unități erau situate în așa-numitele „zone de dereglementare” speciale, majoritatea în regiuni în care creșterea economică stagnase. Numărul acestora a crescut constant și, în 2021, 193 de unități din Japonia au fost autorizate să vândă doburoku. Deși fabricarea berii la domiciliu este încă ilegală în Japonia, situația referitoare la doburoku s-a schimbat mult de la începuturile sale. Băutura este acum redescoperită de curioși, atât la nivel național, cât și internațional.
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!