Este plin de turiști, dar aceștia mănâncă doar sandvișuri – restaurantele din Mallorca sunt la un pas de faliment Este plin de turiști, dar aceștia mănâncă doar sandvișuri – restaurantele din Mallorca sunt la un pas de faliment
Foto: Shutterstock

2025-07-31

  • Drive
  • Gastronomie
  • Este plin de turiști, dar aceștia mănâncă doar sandvișuri – restaurantele din Mallorca sunt la un pas de faliment

Este plin de turiști, dar aceștia mănâncă doar sandvișuri – restaurantele din Mallorca sunt la un pas de faliment

Deși Mallorca este în continuare plină de turiști, iar plajele, zonele pietonale și hotelurile sunt aglomerate, restaurantele de pe insulă se confruntă cu dificultăți financiare din ce în ce mai mari. Patronii de restaurante din zonă estimează că, în perioada următoare, sute de localuri se vor închide, iar tendința îngrijorătoare continuă.

Juanmi Ferrer, președintele Asociației Restaurantelor CAEB, consideră că sezonul din acest an este unul dintre cele mai proaste de la începutul pandemiei de coronavirus. Deși Mallorca rămâne o destinație populară, iar centrele orașelor sunt aglomerate, obiceiurile gastronomice ale turiștilor s-au schimbat semnificativ. Una dintre cele mai mari probleme este faptul că vizitatorii preferă să cumpere mâncare din supermarketuri, în loc să cheltuiască bani în restaurante.

Image
Foto: Shutterstock
Situația este agravată de faptul că o mare parte dintre așa-numiții „turiști cu sandvișuri” aleg mese economice, evitând restaurantele locale.

În interviul acordat publicației britanice Express, Ferrer a spus că turiștii sunt prezenți, dar nu cheltuiesc bani în restaurante, preferând să mănânce sandvișuri. Deși la ora cinei încă mai există o oarecare afluență, la ora prânzului tot mai puțini clienți vizitează restaurantele locale. Iar luna iulie a acestui an nu a adus o îmbunătățire, după lunile slabe dinainte. Cifrele confirmă problema: afluxul de clienți în localurile de ospitalitate a coborât sub medie, înregistrând o scădere de până la 40% în destinații turistice precum Port Sóller, Sant Elm și Port d'Alcudia. În centrul orașului Palma, pe popularul Paseo Marítimo, se înregistrează o scădere de 20%.

Image
Restaurant în Valdemossa, Mallorca
Foto: Shutterstock

În plus, veniturile restaurantelor au scăzut cu 10 – 12% per masă, în timp ce costurile sunt în creștere continuă. Majorarea chiriilor, a prețurilor materiilor prime, a impozitelor și a salariilor contribuie la scăderea semnificativă a profitului. Întreprinderile sunt adesea nevoite să reducă personalul și chiar să-și trimită angajații în concediu în plin sezon estival, pentru a reduce costurile.

Pe insulă, 370 de restaurante s-au închis anul trecut, iar Ferrer estimează că rezultatele din acest an vor fi și mai proaste. Oamenii de afaceri din acest domeniu se tem că, dacă nu va veni rapid un ajutor sau nu va avea loc o schimbare de atitudine, sectorul gastronomic din Mallorca ar putea suferi pagube care vor avea un impact pe termen lung asupra turismului și ospitalității din insulă.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!