Paneer: brânza indiană originală, ușor de preparat acasă Paneer: brânza indiană originală, ușor de preparat acasă
Foto: Shutterstock

2025-05-06

  • Drive
  • Gastronomie
  • Paneer: brânza indiană originală, ușor de preparat acasă

Paneer: brânza indiană originală, ușor de preparat acasă

Dacă îți place bucătăria indiană, sunt șanse mari să fi gustat deja delicioasa brânză paneer, extrem de populară în India.

Textura acestui tip special de brânză seamănă cu cea a brânzei pentru grătar, dar aroma sa delicată, ușor lăptoasă, o face perfectă pentru preparatele condimentate, servite ca fel principal. Dacă ai acasă o strecurătoare și un tifon (pânză pentru brânză), poți începe imediat, pentru că rețeta este surprinzător de simplă.

Image
Foto: Shutterstock

Paneerul este un ingredient de bază în multe rețete indiene și poate fi preparat proaspăt, acasă, în doar 30 de minute. Este ideal în sosuri bogate și picante, dar este la fel de gustos și prăjit în tigaie, ca o brânză la grătar. Procesul de preparare seamănă puțin cu cel al brânzei de vaci, dar una dintre diferențele esențiale este că paneerul se presează mai ferm, pentru a obține o consistență moale, dar compactă. Pentru un rezultat perfect, asigură-te că folosești lapte integral, nu degresat.

Ingrediente
  • 1,9 litri de lapte integral
  • 50 ml suc de lămâie sau oțet
  • ½ linguriță de sare
Mod de preparare
  • Încălzește laptele într-o cratiță, amestecând din când în când pentru a preveni arderea. Scopul este să obții un lapte fierbinte și ușor spumos, nu fiert complet. Ia cratița de pe foc și adaugă sucul de lămâie sau oțetul, amestecând ușor.
  • Acoperă cratița cu un capac și las-o deoparte pentru 10 minute, timp în care zerul se va separa complet de caș. Dacă după acest interval nu s-a separat complet, mai adaugă o lingură de suc de lămâie.
Image
Foto: Shutterstock
  • Tapetează o strecurătoare cu tifon și toarnă ușor amestecul de lapte. Lasă zerul să se scurgă într-un bol plasat dedesubt. Adună marginile tifonului și stoarce bine pentru a elimina cât mai mult lichid.
  • Adaugă sarea, amestecă și gustă. Transferă cașul (încă învelit în tifon) pe o farfurie mare. Modelează-l într-o formă pătrată și pliază tifonul strâns în jurul său, formând un pachet compact. Pune o altă farfurie deasupra, ca greutate și lasă-l la presat timp de o oră pentru a-și păstra forma.
  • Paneerul se poate servi imediat sau se poate păstra la frigider, unde rezistă câteva zile.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!