2023-10-16
Le-ai gusta? 5 alimente interesante din țările scandinave!
Heringul fermentat și conservat din Suedia este catalogat ca fiind cel mai mirositor aliment din lume. De aceea, conservele de surströmming de obicei sunt deschise în aer liber după care sunt consumate ca garnitură de sandvișuri, asociat cu cartofi, ceapă roșie sau mărar.

Foto: Shutterstock
Cel mai frapant lucru la preparatul din vestul Norvegiei nu sunt ingredientele, ci faptul că acel cap de miel este păstrat întreg. De obicei, se servește cu cartofi și morcovi ca garnitură, dar asta nu face ca efectul general să fie mai puțin bizar. Se mănâncă de obicei în preajma Crăciunului, iar localnicii țin în mod special ca globii oculari și limba să fie și ele comestibile.

Foto: Shutterstock
Un alt fel de mâncare tradițională de dinaintea Crăciunului în Norvegia și Suedia este lutefisk, care este la origine cod, dar care dobândește textura ușor gelatinoasă după uscare, tratare cu leșie și înmuiere în apă rece timp de câteva zile. Cel mai adesea este servit cu cartofi fierți, mazăre pisată și slănină prăjită. Acest fel de mâncare este popular și în comunitățile scandinave din Statele Unite, unde nu se servește de Crăciun, ci în luna mai, de sărbătoarea națională a Norvegiei.

Foto: Shutterstock
În țările scandinave - în special în Suedia și Finlanda - este populară o versiune sărată a bombonaelor din lemn dulce. Străinii neștiutori cad în mod regulat în capcană, deoarece produsul final arată ca o bomboană cu fructe, dar are un gust foarte diferit de ceea ce pare. Este disponibil sub formă de bomboane, gumă de mestecat și chiar ciocolată.

Foto: Shutterstock
Aproape în fiecare zi, norvegienii au pe masă ceea ce se numește brunost, sau brânză brună. Numele poate părea ciudat, dar nu este o coincidență: ingredientul său principal este zerul, un produs secundar al fabricării brânzei. Rezultatul final arată ca o brânză, dar are un gust mai degrabă de caramel și este consumat mai ales cu dulciuri, de exemplu ca topping pentru vafe, cu diverse fructe sau gemuri. Există, de asemenea, o versiune tartinabilă, dar de obicei este pur și simplu tăiată în bucăți cu o mașină de tăiat brânză.

Foto: Shutterstock
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!