2024-10-05
Un condiment versatil a cărui aromă poate fi descoperită într-un sortiment de cafea popular toamna
Anasonul stelat a fost introdus în Europa abia în secolul al XVI-lea, dar în China este un ingredient important în gastronomie și medicină de mii de ani. În ultimele luni ale anului, este întâlnit adesea și în bucătăriile autohtone.
Anasonul stelat este fructul unui copac veșnic verde originar din Vietnam și sud-vestul Chinei și este folosit ca mirodenie sub formă uscată. Acesta este cultivat în principal în China, fiind întâlnit și în Japonia, India, Laos, Cambodgia și Vietnam. Fructul este de culoare brun-roșcată și, după cum sugerează și numele, are forma unei stele, de obicei cu opt vârfuri, cu semințe în fiecare codiță. Înainte de a fi complet copt, fructul este recoltat și uscat. Gustul și mirosul sunt similare cu cele ale anasonului, dar mult mai intense, datorită unui compus numit anetol. În ciuda numelor identice, acestea provin din două plante diferite.
Este folosit în China de mii de ani și încă este o parte importantă a bucătăriei tradiționale, servind chiar ca bază pentru amestecul chinezesc de cinci condimente, alături de scorțișoară, piper Sichuan, fenicul și cuișoare. Este, de asemenea, un ingredient preferat în mâncărurile malay și indiene. A devenit cunoscut în Europa la mijlocul secolului al XVI-lea datorită lui Sir Thomas Cavendish, un explorator și pirat englez care a întâlnit condimentul în Filipine. După ce l-a expediat în Europa, s-a răspândit ca un foc de paie și, la scurt timp, a fost folosit în Rusia și Germania. La acea vreme era utilizat în special în mâncărurile cu fructe și pentru a aromatiza gemurile.
În Europa este folosit în cafeaua cu lapte cu mirodenii pentru dovleac (pumpkin spice latte), o băutură populară toamna și este adăugat și în vinul fiert. De Crăciun, anasonul stelat apare în prim plan alături de cuișoare, fie pentru decorare, fie pentru condimentare. Are două utilizări: integral și măcinat. În această din urmă stare, este folosit singur rar. În bucătăria indiană, de exemplu, se găsește în principal în amestecurile garam masala. Pe lângă utilizarea sa culinară, este folosit și în medicina chineză. Are o serie de efecte benefice asupra organismului: ajută digestia, este antiinflamator, are proprietăți antibacteriene și este antitusiv.
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!