2022-03-29
3 zone viticole – pe urmele vinului din România
Unii dintre primii şi cei mai importanţi actori ai turismului de vinuri se află în zona viticolă Dealu Mare dintre Ploieşti şi Buzău. Datorită lor, în ultimii ani cultura vinului s-a dezvoltat din nou în România. Țara noastră, de altfel, se află pe locul 13 în lume în ceea ce priveşte producţia de vinuri. Zona viticolă este situată pe aceeaşi latitudine cu regiunea Bordeaux şi este cunoscută în special datorită vinurilor roşii (cabernet sauvignon, fetească neagră, merlot, pinot noir), având şi o paletă largă de vinuri albe. Gama cramelor deschise publicului se află în localităţile la nord de drumul E577 care leagă Ploieştiul de Buzău, dar este indicat să ne începem periplul la Muzeul Crama 1777 din Valea Nicovani.

Pe lângă degustările tradiţionale, la crama SERVE de la Ceptura putem opta și pentru oferte personalizate de picnic. Și renumita cramă BASILESCU din Urlaţi organizează degustări de vinuri pentru grupuri de 10-18 persoane, iar dacă am ajuns în localitate, merită să vizităm și Conacul Bellu, transformat în muzeu. La doar 100 de km de București, crama LACERTA din Finţeşti, cu clădirile sale impozante, este potrivită nu doar pentru degustări, dar și pentru team buildinguri sau alte tipuri de evenimente.

Regiunea oltenească se află la est de râul Olt şi la nord de Dunăre, între orașele Râmnicu Vâlcea şi Craiova. Cu o istorie de 2.000 de ani, în zilele noastre soiurile cultivate aici sunt fetească albă, fetească regală, riesling italian, pinot gris, chardonnay, sauvignon blanc, crâmpoşia, muscat ottonel, tămâioasă românească precum şi Novac, Negru de Drăgășani, cabernet sauvignon, syrah, merlot şi pinot noir. Cea mai cunoscută cramă din regiune este DOMENIUL PRINCE ŞTIRBEY, vinul lor de top fiind Genius Loci, un cuvee care provine din struguri de Novac și Negru de Drăgășani dintr-o mică parcelă plantată după „metoda tradiţională” pe araci, în amestec. Cu ocazia unei vizite aici vom degusta vinuri roşii şi roze, dar şi şampanii. Putem opta și pentru vizite ghidate în vie și în cramă, înconjuraţi de un peisaj fermecător.

Tot în zonă se află şi AVINCIS, care oferă şi cazare într-o casă de oaspeţi impozantă. La Vila Dobrușa puteţi rezerva un sejur turistic cu mese incluse, degustări de vinuri, vizitarea cramei și plimbări în vie. Locul, cu atmosfera sa inovatoare bazată pe tradiţie ar putea fi simbolul noii ere din cultura de vinuri a României.

Zona viticolă Miniş-Măderat, datând din secolul XI, se întinde pe o suprafaţă relativ îngustă la est de Arad, la o distanţă de circa 20 de km. Clima, geografia şi calităţile solului sunt extraordinare aici, iar microclima excelentă care avantajează soiurile roşii se datorează și Mureşului. Vinurile legendare de aici, renumite cândva în întreaga Europă, precum şi feteasca regală au fost reînviate din 1999 de către crama WINE PRINCESS din Păuliş, sub îndrumarea renumitului oenolog Géza Balla, cunoscut și peste hotare. S-a depus multă muncă pentru redobândirea faimei de odinioară a zonei viticole, iar vizitatorii se întâlnesc aici cu vinuri din soiurile fetească regală, sauvignon blanc, riesling de Rhin, pinot gris, traminer, cadarca, pinot noir, syrah, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc şi fac cunoştinţă cu istoria regiunii viticole, dar şi cu producătorii. Crama dispune și de restaurant sau pensiune. O altă cramă care poate fi vizitată în regiune este ELITE WINE din localitatea Şiria, unde vă trebuie rezervare pentru a degusta o gamă diversificată de vinuri.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!