2023-12-03
Cu ajutorul tehnologiei de vârf, Muzeul Antipa redefinește relația publicului cu obiectele de patrimoniu
Majoritatea publicului doreşte să atingă obiectele cu care interacţionează, lucru firesc dacă ne gândim la nevoia de învăţare prin atingere. În ceea ce priveşte obiectele de patrimoniu, acestea trebuie protejate, iar contactul cu ele este explicit interzis. Proiectul cultural "Atinge-mă Umbră" are ca scop redefinirea modului în care publicul se poate comporta în muzeu în relaţie cu obiectele de patrimoniu expuse.
Ilustrație: Facebook
Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" pune la dispoziţia vizitatorilor obiecte de decor muzeal (replici din material textil ale unor obiecte reale din muzeu) care pot fi atinse fără restricţii, numite "Umbre", şi o modalitate suplimentară de interacţiune cu acestea prin intermediul realităţii augmentate (AR).
Foto: Muzeul Antipa
Folosirea "Umbrelor" în spaţiul expoziţional, ce reprezintă o premieră europeană, precum şi folosirea AR pentru a imortaliza interacţiunea publicului cu acestea, reprezintă soluţii inovatoare de promovare şi protejare a patrimoniului Muzeului Antipa.
Aşadar, instituția lansează un concept inedit de educaţie culturală, o abordare mai relaxată de vizitare, în care învăţarea prin atingere este permisă şi încurajată prin utilizarea "Umbrelor". În acest sens, publicul vizitator şi în special publicul tânăr, adolescenţii, vor descoperi un muzeu nou, interactiv, prietenos.
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!