2024-08-30
O mică avere oferită pentru oricine furnizează idei utile guvernului elvețian
Autoritățile elvețiene au lansat o campanie prin care oferă suma totală de 50.000 de franci elvețieni pentru cei care pot găsi o modalitate eficientă și ecologică de a curăța muniția militară scufundată în lacurile țării. Proiectul a fost lansat de agenția de achiziții publice pentru apărare (Armasuisse), care a anunțat că suma oferită va fi împărțită între 3 persoane.
În timp ce lacurile alpine din Elveția sunt renumite în întreaga lume datorită frumuseții și curățenia lor, unele dintre ele ascund secrete ”murdare” în adâncuri. Armata elvețiană a folosit mai multe lacuri ca depozit de muniție neutilizată timp de decenii, însă guvernul este acum din ce în ce mai îngrijorat de daunele pe care le-ar putea provoca ecosistemului și caută o modalitate de a le elimina. Elveția este oficial neutră din 1815, adoptând o strategie de apărare de tip „neutralitate armată”. Toți bărbații elvețieni sunt obligați să facă serviciul militar pentru a menține o armată numeroasă în caz de nevoie, iar multe dintre sesiunile de pregătire militară sunt organizate în interiorul granițelor țării, deasupra lacurilor, pe vârfurile munților și între acestea. Acest lucru nu înseamnă doar că muniția neutilizată) se găsește împrăștiată prin țară, ci și că armata elvețiană deține o mulțime de arme și muniție în caz de nevoie. Atunci când acestea deveneau prea vechi pentru a mai fi folosite, armata obișnuia să le arunce în lacurile de munte pentru a le „elimina în siguranță”.
La acea vreme, aceasta a fost considerată cea mai bună opțiune, iar acum mii de tone de muniții zac pe fundul lacurilor Lucerna, Thun, Brienz și Neuchatel. Ultimul dintre acestea a fost chiar folosit pentru practici de bombardament până în 2021 și se estimează că sub suprafața sa se ascund 4.500 de tone de muniție, unele dintre ele uzate, altele neutilizate și posibil gata să explodeze.
În 2005, o evaluare a tehnicilor posibile de recuperare a arătat că toate cele studiate sunt periculoase atât pentru ecosistem, cât și pentru persoanele responsabile de recuperare. Și până acum, mulți oameni de știință au crezut că lăsarea muniției la locul ei ar fi cel mai sigur mod de a proceda. Cu toate acestea, departamentul elvețian al apărării oferă acum un premiu în valoare de 50.000 de franci elvețieni pentru trei persoane, care vin cu cele mai bune idei pentru a recupera muniția în siguranță.
„Muniția scufundată este acoperită de un strat de sedimente fine de până la doi metri grosime. Dacă sedimentele sunt agitate în timpul recuperării, acest lucru ar putea duce la pierderea oxigenului, care este disponibil doar în cantități reduse la această adâncime, și, în consecință, ar putea afecta ecosistemul lacului”, explică Armata Elvețiană într-un comunicat. „Pe lângă vizibilitatea redusă și riscurile de explozie, adâncimea apei, curentul, dimensiunile (dimensiuni de la 4 mm la 20 cm, greutate de la 0,4 g la 50 kg) și starea muniției scufundate reprezintă o provocare suplimentară. Majoritatea componentelor muniției constau din fier și sunt magnetice, însă anumite detonatoare sunt fabricate din cupru, alamă sau aluminiu nemagnetic. Toți acești factori reprezintă provocări majore pentru recuperarea munițiilor ecologice.”
Concursul pentru cele mai bune idei este deschis până la 6 februarie 2025. Informații suplimentare despre această oportunitate pot fi găsite aici, aici și aici. Nu este sigur că soluțiile premiate vor fi aplicate imediat, dar ele vor servi cu siguranță drept bază pentru cercetări ulterioare.
Citește și asta
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!