Încă nu se știe care este motivul pentru care cel mai ciudat pin din lume este înclinat spre Ecuator Încă nu se știe care este motivul pentru care cel mai ciudat pin din lume este înclinat spre Ecuator
Foto: Shutterstock

2025-01-06

  • Drive
  • Mapamond
  • Încă nu se știe care este motivul pentru care cel mai ciudat pin din lume este înclinat spre Ecuator

Încă nu se știe care este motivul pentru care cel mai ciudat pin din lume este înclinat spre Ecuator

Natura este capabilă de lucruri surprinzătoare, iar unul dintre cele mai bune exemple este pinul lui Cook (Araucaria columnaris). Specia este unică prin faptul că vârful său este orientat în direcții complet diferite, în zone diferite. Dar ce se află în spatele acestui fenomen ciudat?

De la cel mai periculos, chiar mortal fruct din lume, la cascada „sângerie” din Antarctica, natura ne surprinde constant. La fel de incitant este și misterul pinilor lui Cook, care de ani de zile nedumerește oamenii de știință. Se crede că această specie de conifere este originară din Noua Caledonie, la est de coasta australiană, și este numit după căpitanul James Cook, care a documentat specia în secolul al XVIII-lea. Astăzi, se găsește în întreaga lume, printre altele, în Australia, Thailanda, Sri Lanka și Statele Unite.

Image
Foto: Shutterstock

Așa că Ritter a decis în cele din urmă să consulte un coleg din Australia, Dean Nicolle. Cercetătorul l-a întrebat pe Nicolle dacă și copacii din Australia sunt înclinați spre sud, iar răspunsul expertului în plante a infirmat imediat ipoteza lui Ritter. În Australia, pinii se înclină exact în direcția opusă, spre nord. În urma acestei descoperiri, Ritt și-a dat repede seama că pinii lui Cook din emisfera nordică sunt înclinați spre sud, în timp ce aceia din emisfera sudică sunt înclinați spre nord. Următoarea sa ipoteză a concluzionat că pinii erau probabil atrași de Ecuator. Dar pentru a dovedi acest lucru, a trebuit să înceapă un studiu. Cei doi cercetători au examinat aproximativ 256 de pini lui Cook de pe cinci continente și au descoperit nu doar că pinii se înclină spre Ecuator, dar, cu cât un copac este mai departe de linia care împarte Pământul în două jumătăți, cu atât unghiul său de înclinare este mai mare.

Image
Foto: Shutterstock

Există mai multe teorii pentru a explica acest fenomen.

  • Una dintre ele este că James Cook a transportat cândva doar semințele exemplarelor predispuse la înclinare, limitând involuntar diversitatea genetică a speciei. Se sugerează că unghiul de înclinare este mai accentuat mai departe de Ecuator, deoarece pinii au avut probleme de adaptare la noul lor habitat.
  • O altă teorie explică înclinarea pinilor lui Cook prin gravitație. Majoritatea copacilor se înclină spre soare când sunt tineri, dar în timp, continuă să crească drept în sus. Acest proces este cunoscut în știință sub numele de graviotropism, dar se crede că pinii Cook nu au această capacitate legată de gravitație, care le-ar permite să crească în poziție verticală ca adulți. În schimb, ei continuă să crească spre Ecuator.
  • O a treia teorie leagă fenomenul de un tip de forță magnetică, ce prezintă rezultate similare cu forța Coriolis (un tip de forță inerțială). Pe scurt, forța Coriolis se referă la faptul că, în emisferele nordică și sudică, curenții de aer se deplasează în direcții opuse.
Până la urmă, cercetătorii încă nu știu dacă unghiul de incidență al luminii solare, gravitația sau magnetismul determină pinii lui Cook să se aplece, dar, potrivit The Travel, Ritt și echipa sa nu și-au încheiat cercetările încă. Așa că este posibil ca misterul să fie rezolvat în viitorul apropiat.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!