2022-03-29
Crăciun în New York – istoria clădirii Rockefeller Center
Istoria clădirilor datează din anii 1920, când marea criză economică a transformat și viața prosperului New York. Terenul pe care se află Rockefeller Center, alcătuit acum din 19 clădiri, era deținut atunci de Universitatea Columbia, fiind închiriat de la această instituție de către magnatul din petrol John D. Rockefeller în 1928 cu intenția de a construi aici Metropolitan Opera. Acel proiect a eșuat, lucru care a oferit ocazia de a realiza o idee grandioasă: cele 14 clădiri inițiale ale complexului în stil art deco au fost finalizate în 1939 și, pe lângă faptul că a devenit un centru important al orașului, a fost și cea mai mare investiție finanțată vreodată exclusiv din fonduri private. Ulterior, alte cinci clădiri au fost adăugate la Rockefeller Center, care a ajuns la forma actuală în anii 1970. Este și acum un mic cartier separat în New York.
Cea mai cunoscută clădire a sa este totodată și cea mai înaltă, fiind vorba de Comcast Building (260 de metri).
Printre altele, este și sediul companiei de televiziune NBC, dar și o destinație populară pentru turiști cu priveliștea specială și restaurantul Rainbow Room de la etajul 65.
Zeci de sculpturi, reliefuri, fântâni arteziene și picturi și-au găsit loc în complex, cea mai cunoscută dintre ele fiind statuia Atlas care poartă un glob simbolic pe spate, cu vedere la Catedrala Sf. Patrick, și Prometeul de aur, în fața căruia se găsește și patinoarul emblematic.
Bradul de la Rockefeller Center atrage mai mult de un milion de vizitatori în fiecare an, chiar și aprinderea luminilor sale fiind o atracție specială.
Tradiția a fost începută în 1931 de muncitorii care lucrau la construcția complexului.
În pofida crizei economice mondiale au adunat banii pentru un brad înalt de 6 metri și l-au decorat cu ornamente realizate manual. Acest lucru a simbolizat speranța și recunoștința în acele vremuri grele, iar din 1933 evenimentul a devenit oficial. În fiecare an bradul ajunge în oraș printr-o donație, este amenajat noaptea, iar după perioada festivă este donat organizației de caritate Habitat for Humanity, fiind utilizat la construcții de case.
Foto: Shutterstock
Magnatul petrolului
Magnatul John D. Rockefeller, care a dat numele complexului, a intrat în istorie ca primul milardar american, primul care și-a dat seama de potențialul oferit de petrol. Toate investițiile sale au fost încununate de succes cheltuind, de asemenea, sume importante de bani pentru educație publică și medicină.
Top of the Rock
Așa se numește locul de belvedere din Rockefeller Center din care putem vedea, de exemplu, Empire State Building în toată splendoarea sa. Putem privi afară de la mai multe niveluri ale clădirii și, datorită acoperișului înconjurat de pereți de sticlă sau de balustrade simple, orașul se află într-adevăr la picioarele noastre.
Radio City Music Hall
Anii 1920 erau perioada de glorie a radioului, RCA (Radio Corporation of America) jucând un rol principal. Cu constribuția lor s-a deschis în 1932 Radio City Music Hall la parterul Rockefeller Center, găzduind inițial spectacole de varietăți, fiind transformat apoi într-un cinematograf. Astăzi, sala cu aproape 6.000 de locuri funcționează atât ca teatru cât și ca cinematograf.
Grădina victoriei
În timpul celui de-al doilea război mondial aprovizionarea cu alimente a soldaților și asistenților aflați în străinătate era o problemă serioasă, iar cetățenii rămași acasă au fost încurajați să își cultive singuri legumele. Și în Rockefeller Center exista o astfel de zonă, unde newyorkezii cultivau roșii, porumb și varză.
Foto: Shutterstock
Una dintre cele mai cunoscute fotografii din lume este o poză din 1932 cu 11 muncitori din construcții care iau o pauză de masă, la etajul 69 din Rockefeller Center, la o înălțime de peste 250 de metri. Deși de multe ori a apărut suspiciunea falsului, cercetările spun că locația și data sunt autentice, dar poza probabil că nu a fost făcută spontan.
Foto: Wikimedia
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!