2024-05-07
Schimbările climatice, cea mai importantă provocare cu care se confruntă industria vinului
Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV) a dat publicității un raport care dezvăluie câteva vești îngrijorătoare despre vin. Potrivit organizației, recolta de vin din 2023 a fost la cel mai scăzut nivel din 1961 încoace. Chiar dacă schimbările climatice nu au fost singurul factor care a contribuit la cifrele îngrijorătoare, OIV îl descrie ca fiind cel mai important vinovat.
În calitate de organizație interguvernamentală, OIV reunește 50 de state și reprezintă 75% din suprafața viticolă mondială. Chiar dacă OIV și-a exprimat deja îngrijorarea în 2023, cifrele reale s-au dovedit a fi și mai rele. În total, 237 de milioane de hectolitri de vin au fost produse în 2023. În Uniunea Europeană, producția de vin a scăzut cu 10% în 2023, Italia fiind una dintre țările care a avut cel mai mult de suferit, reprezentând o scădere de 23%. Doar Franța a reușit să își crească producția de vin cu 4%, fiind astfel cea mai mare țară producătoare de vin din lume. La nivel mondial, Australia a avut și mai mult de suferit, înregistrând un declin de 26%.
CITEȘTE ȘI ASTA! CRIZA CLIMATICĂ VA MODIFICA GEOGRAFIA REGIUNILOR VITICOLE!
Foto: Shutterstock
"Știm că vița de vie, ca plantă longevivă cultivată în zone adesea vulnerabile, este puternic afectată de schimbările climatice", a declarat directorul OIV, John Barker, într-un comunicat. "Cea mai importantă provocare cu care se confruntă sectorul este reprezentată de schimbările climatice, cu secetă, căldură extremă și incendii, precum și ploi abundente care provoacă inundații și boli fungice în principalele regiuni producătoare de vin din emisfera nordică și sudică."
Pe lângă scăderea producției, industria vinului se confruntă în prezent și cu o scădere a consumului. Vânzările de vin sunt la cel mai scăzut nivel din 1996 și au scăzut cu 3% față de anul trecut, lăsând astfel 16 milioane de litri de vin neconsumate.
Foto: Shutterstock
Portugalia, Franța și Italia sunt în continuare cei mai mari consumatori de vin pe cap de locuitor din lume, dar inflația și faptul că încetinirea economiei chineze a redus consumul de vin în această țară au afectat puternic industria. Potrivit lui Barker, o schimbare a stilului de viață se află, de asemenea, la baza scăderii consumului de vin. Directorul a declarat că este, prin urmare, dificil de estimat ce va aduce viitorul, chiar dacă indică inflația ca fiind cea mai mare cauză a declinului. Cifrele OIV indică faptul că vinul nu a fost niciodată atât de scump ca anul trecut, un pahar mai târziu costând în medie 3,62 de euro, în creștere cu 2% față de 2022 și cu 29% față de 2020.
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!