NASA a surprins o insulă fantomă în Marea Caspică – De ce a dispărut așa repede? NASA a surprins o insulă fantomă în Marea Caspică – De ce a dispărut așa repede?
Kumani Bank
Foto: NASA Earth Observatory

2025-03-07

  • Drive
  • Mapamond
  • NASA a surprins o insulă fantomă în Marea Caspică – De ce a dispărut așa repede?

NASA a surprins o insulă fantomă în Marea Caspică – De ce a dispărut așa repede?

Un fenomen misterios a avut loc în Marea Caspică în 2023, când sateliții NASA au observat o insulă pe suprafața acesteia. Însă, ulterior, tot ce au mai putut observa a fost doar un punct de noroi.

În 2023, sateliții NASA au fost martorii unui fenomen fără precedent. La sfârșitul lunii ianuarie, un vulcan noroios pare să fi erupt în Marea Caspică, formând o mică insulă, doar pentru ca aceasta să dispară brusc. Între 30 ianuarie și 4 februarie, instrumentele au înregistrat insula fantomă nu departe de coasta Azerbaidjanului, iar cercetătorii au urmărit îndeaproape evoluția sa.

Image
Insulă pe Marea Caspică
Foto: Unsplash/NASA

Marea Caspică este o regiune bogată în hidrocarburi, ceea ce nu doar că favorizează explorarea petrolului, dar poate duce și la formarea unor fenomene naturale ciudate. Presiunea din adâncuri provoacă uneori erupția vulcanilor de noroi, care, deși sună îngrijorător, sunt, în mare parte, inofensivi și, potrivit multora, au efecte benefice asupra sănătății.

Totuși, la fel ca în cazul erupțiilor vulcanice submarine, erupțiile de noroi pot forma insule temporare, așa cum a fost cazul vulcanului Kumani Bank din Marea Caspică.
Image
Insula fantomă în noiembrie 2022, februarie 2023 și decembrie 2024
Foto: NASA Earth Observatory
În Azerbaidjan, erupțiile de noroi sunt relativ frecvente, cu aproximativ 300 de vulcani de-a lungul coastei țării, care, de obicei, dispar în timp. Marea și valurile sale erodează constant insulele noroioase temporare.

Deși insula recent observată nu era mică, Kumani Bank a creat odată o formațiune mult mai mare: în 1950, o insulă fantomă de 700 de metri lungime și aproximativ 6 metri înălțime a ieșit din apă în urma unei explozii. Interesant este că fenomene similare au fost observate și pe Marte, unde acumularea altor gaze decât hidrocarburile a dus la formarea unor conuri.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!