2024-11-22
Insula germană mortal de periculoasă, interzisă vizitatorilor
Printre nenumăratele insule magnifice din întreaga lume, există unele pe care nu vrem să le vizităm sau care sunt interzise oamenilor obișnuiți. În mod interesant, pentru insula Riems din Marea Baltică sunt valabile ambele afirmații. Oricum, este puțin probabil ca oameni să-și dorească să pună piciorul aici, pentru că pe insulă se găsesc toate virusurile letale cunoscute pe lume.
În largul coastei de nord a Germaniei, în Marea Baltică, se află o insulă minusculă (de doar 1.250 de metri lungime și 300 de metri lățime) care, chiar dacă nu se numără printre cele mai periculoase locuri de pe Pământ, totuși este interzisă persoanelor străine. Acest lucru se datorează faptului că Riems găzduiește una dintre cele mai bine păzite și mai secrete stațiuni de cercetare din lume, Institutul Friedrich Loeffler. Acesta caută modalități de a proteja sănătatea animalelor și a oamenilor de virusurile cunoscute, prin cercetare și experimente în domeniul bolilor infecțioase. Oamenii de știință care lucrează pe insula Riems joacă un rol-cheie în protecția sănătății la nivel mondial prin studierea agenților patogeni periculoși, într-un mediu strict izolat și controlat.
Complexul adăpostește peste 70 de specii de virusuri considerate extrem de periculoase. Cercetătorii care lucrează aici studiază agenți patogeni care provoacă Ebola, COVID, rabia și ciuma, printre altele. Prin urmare, nu este o coincidență faptul că centrul de cercetare este protejat la cel mai înalt nivel posibil de biosecuritate (BSL-4), iar sistemul de control al accesului este extrem de strict. Istoria cercetării virusurilor în Riems datează de la începutul secolului al XX-lea. În 1898, microbiologul Friedrich Loeffler și bacteriologul Paul Frosch au descoperit că febra aftoasă, o amenințare pentru animale, era cauzată de un agent patogen filtrabil și autoreplicant, iar în 1910 au construit o stație de cercetare în Riems pentru a studia virusul într-un mediu izolat. La acea vreme, a fost ridicată doar o clădire mică, dar astăzi institutul ocupă aproape întreaga insulă.
Acest capitol întunecat al istoriei sale ilustrează cât de riscant poate fi un astfel de loc și evidențiază, de asemenea, problemele etice care amenință centrele similare. Cu toate acestea, după căderea regimului nazist, viața a revenit la normal la Riems, iar cercetările efectuate aici au contribuit semnificativ la dezvoltarea de vaccinuri pentru protecția împotriva diferitelor boli și virusuri. Datorită finanțării guvernamentale, insula are în prezent 89 de laboratoare de înaltă tehnologie, 163 de grajduri și aproximativ 12 institute separate, pe cinci situri.
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!