2024-05-14
De ce nu pot fi vândute casele de 1 euro din acest frumos sat italian?
În ultimii ani s-a vorbit mult despre proiectele italiene de 1 euro și, deși a existat un interes mare pentru astfel de case în Italia, în satul Patrica, pur și simplu nu pot fi comercializate proprietăți gratis. Cea mai mare problemă este reprezentată de moștenitorii și proprietatea dispersată, dar și obligațiile legate de lucrările de renovare îi descurajează pe mulți.
Multe dintre proiectele de un euro, care vizează revitalizarea zonelor depopulate prin oferirea practic gratis a unor case vechi, au avut un mare succes în întreaga Italie, dar în satul Patrica, la sud de Roma, din anumite motive, proprietățile oferite pentru un euro nu s-au vândut încă. În satul cu aproximativ 3.000 de locuitori, există aproape 40 de case goale, care au fost abandonate de ultimii proprietari încă în secolul trecut. Ca de obicei, municipalitatea din Patrica suferă și ea de depopulare, pe care primarul Lucio Fiordaliso a încercat recent să o remedieze cu cunoscutele case oferite pentru o sumă simbolică. "Deși am căutat casele neocupate și am contactat proprietarii, până acum am reușit să vindem doar două dintre ele în cadrul proiectului de un euro", a declarat primarul pentru CNN.
Foto: Instagram
Procesul este îngreunat de faptul că, de multe ori, autoritățile locale trebuie să dea de urma nu a proprietarilor, ci a descendenților acestora, ceea ce presupune multă muncă administrativă. Până în prezent, primarul a primit un feedback pozitiv de la 10 proprietari, dar în final toți s-au retras. Casele vechi de acest tip sunt adesea împărțite între mai mulți moștenitori - baia, de exemplu, este lăsată unei persoane, iar bucătăria unei alte persoane. Nu se poate face nimic cu casele fără semnăturile tuturor proprietarilor, iar aceștia s-ar putea să nu vorbească deloc între ei.
Foto: Wikimedia
În plus, mulți dintre ei s-au mutat între timp în altă parte a lumii, alții și-au schimbat numele sau pur și simplu au lăsat proprietatea unui prieten, fără documente de urmărit. Multe proprietăți au fost abandonate de ceva timp și cele mai multe dintre ele sunt stare de degradare. Pentru unii, angajamentul pentru lucrările de renovare este ceea ce îi reține să se alăture programului. Dar conducerea orașului pare dornică să abordeze problema, nu numai prin acordarea de subvenții pentru renovare, ci și prin încurajarea proprietarilor aflați în dificultate printr-un nou sistem de impozitare. În orice caz, primarul speră să ajungă în viitor la un acord atât cu moștenitorii, cât și cu proprietarii.
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!