2024-09-30
Așezarea engleză dispărută, care a devenit Atlantida britanicilor
Povestea insulei scufundate Atlantida este cunoscută de aproape toată lumea. A fost explorată pentru prima dată de Platon, iar locul misterios a fost un subiect de interes timp de secole. Deși nici nu se presupune că ar trebui să căutăm Atlantida în Regatul Unit, există un oraș britanic care a fost înghițit de apă de-a lungul anilor – de unde și denumirea de „Atlantida britanică”.
Dunwich, situat pe coasta de est a Regatului Unit, la est de Cambridge, a fost cândva un oraș portuar plin de viață, dar în prezent este cunoscut mai ales ca „Orașul pierdut” sau „Atlantida britanică”. Localitatea a fost un important centru comercial în Evul Mediu, dar, de-a lungul secolelor, eroziunea de coastă și furtunile majore au lăsat-o în paragină: în esență, pământul a dispărut de sub oraș, iar o mare parte a acestuia se află acum sub apă. Primul dezastru înregistrat a avut loc în 1286, când o furtună a provocat pagube importante clădirilor din cauza inundațiilor, iar de atunci încolo marea a revendicat tot mai multe clădiri.
Una dintre cele mai recente pierderi a fost Biserica Tuturor Sfinților, ultima biserică veche din Dunwich, care a căzut în mare cândva între 1911 și 1922 din cauza eroziunii stâncilor de dedesubt. Până în 2022, din complex a mai rămas doar o singură piatră funerară, periculos de aproape de marginea stâncii. Biserica Tuturor Sfinților nu a fost, desigur, prima biserică din Dunwich care a dispărut. Potrivit Express, cel puțin 13 biserici și mănăstiri au fost înghițite de apă în decursul istoriei. Singura care mai poate fi vizitată astăzi este Biserica St. James, construită în 1832, dar ruinele de pe stâncă ale prioratului franciscan cunoscut sub numele de Greyfriars sunt, de asemenea, vizibile – dar chiar și acesta este tot mai aproape de margine. În orice caz, legendele locale au sugerat mult timp că o mare parte din Dunwich se află neatinsă pe fundul mării, un zvon care a fost confirmat abia în 1972, când un arheolog maritim și scafandru local, Stuart Bacon, a descoperit turnul bisericii All Saints'. Ulterior, au fost efectuate mai multe expediții în zonă, dintre care una a dus la descoperirea rămășițelor Bisericii St. Peter, care s-a scufundat între 1688 și 1697.
Avansând rapid în istorie, în 2008, o echipă de arheologi maritimi a coborât sub apă și, folosind un echipament sonar, a găsit rămășițele mai multor biserici și mănăstiri. Interesant, acestea au fost găsite exact acolo unde erau marcate pe o hartă din era Tudor. Cercetările din ultimele două decenii au produs, de asemenea, rezultate interesante pentru istorici. Numeroasele ruine au arătat clar că Dunwich a fost cândva un oraș important, de mărimea Londrei, în perioada sa de glorie. Pe lângă biserici, expedițiile au găsit și fosta primărie, piața și multe străzi. Astăzi, Dunwich este unul dintre cele mai mari orașe submarine din lume, fostele sale granițe aflându-se la aproximativ 1.500 de metri de actuala linie de coastă.
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!