O așezare cândva prosperă va fi în curând înghițită de deșert O așezare cândva prosperă va fi în curând înghițită de deșert
Foto: Shutterstock

2024-09-26

  • Drive
  • Mapamond
  • O așezare cândva prosperă va fi în curând înghițită de deșert

O așezare cândva prosperă va fi în curând înghițită de deșert

În Namibia, un oraș cândva prosper și vibrant a intrat într-un declin brusc după cel de-al Doilea Război Mondial. Acesta poate fi vizitat și astăzi, dar este puțin probabil să supraviețuiască în starea sa actuală, pentru că ar putea dispărea printre dunele de nisip.

În nordul Namibiei se află orașul Kolmanskop, cândva un centru cultural. Istoria sa datează din 1908, când un muncitor feroviar a descoperit un diamant în timp ce construia șine de cale ferată. După ce i-a arătat comoara supraveghetorului său, germanul August Stauch, acesta și-a dat seama că Kolmanskop ar putea adăposti un bogat zăcământ de diamante. Astfel, orașul a cunoscut curând o dezvoltare masivă, devenind un oraș minier și creând spații comunitare și culturale pentru numărul tot mai mare de oameni care s-au mutat aici.

Image
Foto: Shutterstock

În timpul sângeroasei perioade coloniale germane, autoritățile au stipulat că numai minerii cu experiență și cu diplomă puteau lucra în oraș – de aici și denumirea sa de „Sperrgebiet” (Zonă restricționată). Până în anii 1920, orașul a fost vizitat în principal de cei bogați și a devenit un simbol al luxului și bogăției. În zonă au fost înființate spitale, săli de bal, teatre și școli. Comunitatea din ce în ce mai numeroasă s-a bucurat de dotări de lux precum piscine, săli de bowling, dar a fost construită și prima linie de tramvai din Africa, care a legat localitatea de portul Lüderitz.

Image
Foto: Shutterstock

Orașul a intrat în declin după Primul Război Mondial, când resursele de diamante din zonă au fost epuizate. Până în anii 1930, mineritul a încetat, orașul s-a prăbușit și a fost din ce în ce mai incapabil să își mențină standardele de lux. Douăzeci de ani mai târziu, Kolmanskop a devenit complet pustiu, dar clădirile și reperele orașului au rămas pe picioare până în prezent.

Acestea oferă o capsulă a timpului pentru turiștii care vizitează orașul, consumat încet, dar sigur de deșertul Namib.

În 1980, compania minieră De Beers a restaurat diferite părți ale orașului și a înființat un muzeu. Vizitatorii pot face tururi ghidate pentru a afla mai multe despre istoria acestui oraș cu ferestre sparte, case și clădiri părăginite, care dispare încet de pe fața pământului.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!