2024-07-18
Peste 300 de atacuri înregistrate în "capitala mondială a rechinilor"
Anul acesta au avut loc ceva mai multe atacuri ale rechinilor decât de obicei, majoritatea fiind legate de Statele Unite, în special de Florida. Deși rechinii tind să evite oamenii, există locuri pe Pământ unde cele două specii se întâlnesc adesea - cum ar fi New Smyrna Beach din Florida, care a fost supranumită pe bună dreptate "capitala mondială a rechinilor".
În realitate, rechinii nu prea vor să se întâlnească cu oamenii. Marea majoritate (42%) a celor 104 atacuri documentate în 2023 au fost împotriva surferilor sau a altor utilizatori de plăci - deoarece rechinii își atacă de obicei prada de jos. O proporție semnificativă a incidentelor sunt cauzate de dificultatea animalelor de a distinge un surfer de o focă mai grasă. Acestea fiind spuse, turiștii de pe plaja New Smyrna Beach de pe coasta de vest a Floridei sunt conștienți că rechinii sunt vizitatori frecvenți ai țărmurilor. O hartă a Muzeului Floridei arată că 350 din cele 928 de atacuri ale rechinilor înregistrate în stat au avut loc în această zonă. Niciun alt loc din lume nu a avut atâtea atacuri, așa că nu este o coincidență faptul că este denumită "capitala mondială a rechinilor".
Foto: Shutterstock
DE CE SE GĂSESC ACOLO ATÂT DE MULȚI RECHINI?
Unul dintre motivele abundenței este încălzirea constantă a apei de mare: cu cât temperatura apei este mai ridicată, cu atât rechinii sunt mai activi. Aceste animale preferă apele mai reci, unde au acces la mai multă hrană, așa că ar părăsi mediul mai cald cât mai curând posibil - dar atunci când sunt mai excitate și mai iritabile, este mult mai probabil să se "ciocnească" de oamenii care se întâmplă să fie în apropierea lor. În plus, cu cât sunt mai mulți oameni care înoată în mare, cu atât este mai probabil ca rechinii să confunde din greșeală oamenii cu focile, iar în astfel de cazuri vor acționa din instinct, ceea ce poate duce ușor la accidente. În alte cazuri, oamenii pot provoca un atac, de exemplu hrănindu-i cu carne, dar rechinii pot percepe cu ușurință și mângâierile ca pe o amenințare.
Foto: Shutterstock
CUM SĂ EVITĂM ATACURILE RECHINILOR?
Deși întotdeauna vor exista plaje pe care se vor observa mai des rechini, poți minimiza șansa unui atac urmând aceste sfaturi:
- evită să mergi la mare la răsăritul și apusul soarelui, deoarece acesta este sezonul de vânătoare al rechinilor;
- încearcă să înoți în grupuri;
- evită să înoți prea departe de țărm;
- evită să porți bijuterii strălucitoare/costume de baie, pe care rechinii le pot confunda cu ușurință cu solzi de pește;
- nu purta culori prea strălucitoare, deoarece ochii rechinilor sunt foarte sensibili la contrast;
- nu fă plajă în zone care sunt considerate de pescuit, unde este ușor să ai soarta peștilor - momeală;
- evită să te agiți prea mult în apă.
Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!