Comorile de pe cea mai valoroasă navă din lume pot fi, în sfârșit, aduse la suprafață Comorile de pe cea mai valoroasă navă din lume pot fi, în sfârșit, aduse la suprafață
ILUSTRAȚIE
Foto: Shutterstock

2025-04-11

  • Drive
  • Mapamond
  • Comorile de pe cea mai valoroasă navă din lume pot fi, în sfârșit, aduse la suprafață

Comorile de pe cea mai valoroasă navă din lume pot fi, în sfârșit, aduse la suprafață

Valoarea estimată la licitație a obiectelor recuperate din rămășițele Titanicului, fără îndoială, cea mai faimoasă epavă din lume, a fost de 218 milioane de dolari — însă această sumă pălește în comparație cu valoarea bunurilor aflate pe RMS Republic, navă care s-a scufundat la începutul anului 1909 și a cărei comoară este estimată astăzi la peste 10 miliarde de dolari.

Lansată la Belfast în 1903, RMS Republic, cu o capacitate de 15.400 de tone, era unul dintre cele mai mari transatlantice cu aburi din lume la vremea respectivă. Totuși, cariera sa a fost scurtă: a durat mai puțin de șase ani. La 23 ianuarie 1909, la aproximativ 80 de kilometri de coasta de est a Statelor Unite, în apropiere de insula Nantucket, nava s-a ciocnit, în condiții de ceață densă, cu vaporul de pasageri Florida, aparținând companiei italiene Lloyd Italiano. Datorită eforturilor extraordinare ale operatorului radio Jack Binns, tragedia s-a soldat cu doar cinci victime dintre cei 525 de pasageri și 297 de membri ai echipajului de pe RMS Republic, care s-a scufundat a doua zi și încă trei victime printre membrii echipajului navei Florida.

Image
ILLUSTRAȚIE
Foto: Shutterstock

Ceea ce face din RMS Republic cea mai prețioasă epavă din istorie este valoarea impresionantă a obiectelor rămase la bord. Nava transporta pasageri de rang înalt, extrem de bogați, care călătoreau în scop recreativ în Marea Mediterană și care, în momentul evacuării, au lăsat în urmă bijuterii și alte bunuri de valoare. În plus, Republic avea la bord salariile echipajelor Marii Flote Albe – escadra de nave de război americane aflate într-un tur global de diplomație navală – precum și fonduri ale unor bănci franceze și aproximativ 15 tone de aur, sub formă de lingouri și monede proaspăt emise de Monetăria Statelor Unite.

Potrivit lui Martin Bayerle, de la compania Lords of Fortune LLC, responsabilă de recuperarea epavei, valoarea actuală a comorii este estimată la peste 10 miliarde de dolari. Bayerle cunoaște coordonatele exacte, iar de la publicarea cărții sale și difuzarea unei serii documentare în 2015, comoara a atras atenția internațională. Potrivit acestuia, este doar o chestiune de timp până la scufundare și recuperare.

 „Ultimul studiu este extrem de încurajator. Acesta a confirmat că zona pe care o investigăm – acolo unde s-ar putea afla comoara de zeci de tone de aur – este virgină și neexplorată. Încă este acoperită de 3-4 punți prăbușite și mii de tone de grinzi, plăci de oțel și resturi. În mod ironic, probabil că nicăieri altundeva 53 de tone de monede și lingouri de aur nu ar fi la fel de în siguranță ca acolo, unde se află în prezent”, a declarat Bayerle. Cu toate că operațiunile sunt îngreunate de condițiile subacvatice dificile și de costurile ridicate – estimările indică o sumă de 7,5 milioane de dolari pentru recuperarea monedelor – căutarea a reușit recent să atragă donatori, iar reluarea expediției este programată pentru luna iunie a acestui an.

Urmărește canalele noastre de socializare pentru a nu pierde conținutul nostru actualizat constant: ne găsești pe TikTok , Instagram , YouTube și Facebook ca Drive Magazine Romania!